Läs mycket, skaffa en redaktör och var beredd på att det tar tid att skriva en bok. Det är den korta versionen av Emelie Schepps råd till alla dem som drömmer om att skriva en egen bok.
Kanske är det perfekt att börja under jullovet. För att få in en ny vana är det bra att ha lite luftigare schema än vanligt.
För om du inte redan skriver på din bok behöver du troligen en knuff i rätt riktning.
– Jag tror att det började med att jag läste mycket böcker. Det är ett jättebra steg till att börja skriva själv. Ur läsningen får man mycket idéer, säger Emelie Schepp som just gästat företagareventet Sörmlandssoffan för att berätta om vägen till att bli Sveriges bäst säljande egenutgivare.
För hennes del började framgången i ett hus i Stavsjö, där hon bodde med sin Oxelösundsfödde man och två barn tills alldeles nyligen, då de flyttade söderut.
– Man måste ta sitt skrivande på allvar. Det räcker inte med att ta tio minuter då och då. Man får avsätta minst två timmar, se det som ett projekt och blockera den tiden. För det är otroligt hur många tv-serier vi hinner titta på, men inte ha tiden att skriva.
Men hur gör man när dator är påslagen och markören blinkar uppmanande på ett tomt ark?
– Lägg ifrån dig prestationskraven och bara skriv! Är det riktigt svårt att komma igång så tänk på ett minne. Hur det doftade, vilken årstid det var, vad som hände. Då kan man höra en dialog, hur personerna pratade.
Emelie Schepp tipsar om att stolpa ner vilka karaktärer boken ska ha, hur den ska börja och sluta, vilka stora händelser som ska ske – till exempel någon mördas/är otrogen.
– En synopsis gör att man får överblick över berättelsen, ser om andra förstår handlingen. Det är viktigt att veta vart man ska.
Annars kan det bli som för de flesta, man lägger av efter att ha skrivit 30 sidor i stället för att komma upp i de cirka 500 000 tecken som en bok ofta består av.
Det kan vara bra att fira lite delsegrar längs vägen – och vara mycket medveten om att det tar tid, mycket tid att skriva en bok.
Emelie Schepp skickade in sitt färdiga manus till olika förlag, men efter ett första refuseringsbrev som kom efter två veckor bestämde hon sig snabbt för att ge ut boken på eget förlag. En redaktör hyrdes in för att fila på manuset.
Hon tryckte direkt i pocket för att få ut boken till så många som möjligt. En lokal matkedja tillfrågades och hon fick stå där och sälja böcker. Bokbloggare och tidningar kontaktades.
– Det finns så många sätt att nå ut. Skicka inte böcker hej vilt till alla, det blir för dyrt. Kolla i stället av innan vilka som kan vara intresserade. Uthållighet är en underskattad faktor, man får jobba för att tränga igenom i bruset.
Sociala medier ska absolut inte underskattas, säger hon och konstaterar att konkurrensen är stenhård.
– Man måste inget, men det är bra om man vågar ha kontakt med läsarna. De är nyfikna och vill gärna ställa frågor. Det händer alla att det någon gång bara kommer två personer. Då får man tänka "det kom faktiskt två intresserade personer". Och jag älskar att vara ute och prata med folk, det är det roligaste som finns.