Svetsar sig till en ljusare framtid

Arbetsmarknaden för svetsare ser ljus ut enligt arbetsförmedlingen yrkeskompass och i Oxelösund finns diplomutbildning för svetsare. ExtraSN har träffat två elever.

extra-2.jpg

extra-2.jpg

Foto:

EXTRA2015-12-14 18:46

Runt ena fotleden sitter ett grönt tygskydd fastspänt. Det påminner om vikter som man spänner runt benet för extra belastning vid träning.

– Det är för att svetslopporna inte ska hitta in till skinnet där kängan slutar, säger Zachariah Parker som utbildar sig till svetsare på yrkesvuxutbildning vid Campus Oxelösund.

Innan han flyttade till Sverige för åtta månader sedan satt han på en båt utanför Aleuterna, Alaska i Berings hav och agnade på betesfisk. Långreven skulle lura hälleflundran.

– Jag minns särskilt en gång när vi skulle hala in långreven. Ett gäng späckhuggare dök upp och tog varenda fisk. Det var bara huvuden kvar att kroka av. Vi hade dem tre meter från båten och det var femton timmars jobb som de knyckte, säger Zachariah och ler.

Han trivdes med det praktiska jobbet utomhus på fiskebåten och när han bestämt sig för att flytta till sin flickvän i Nyköping uppfyllde en svetsutbildning kraven på ett självständigt utomhusarbete.

– Det är en framtidsbransch med Ostlänken på gång. SSAB och Eberspächer finns här och det är bra pengar. Dessutom är det skönt att man som svetsare kan jobba utomhus och ensam. Då behöver jag inte lyssna på folk som klagar.

På Industriprogrammet går Tone Liikanen och utbildar sig till svetsare. Hon valde utbildningen för att få ett yrke och en gymnasieutbildning. Hon var ganska ointresserad de två första åren, det är de senaste månaderna som hon börjat uppskatta svetsandet.

– Det är spännande att utvecklas. Det känns bra när man får fin inbränning och får ihop materialet på ett jämnt och snyggt sätt. Jag gillar finliret, säger Tone Liikanen.

Hon är inte helt säker på om hon kommer arbeta som svetsare i framtiden.

– Kanske att man kan få jobb på SSAB, säger hon.

Rektor Tapio Kantokoski vid svetsutbildningen i Oxelösund konstaterar att framtiden är ljus för svetsare i Sörmland.

– Branschen hinner inte med att utbilda alla som behövs, säger han.

Gymnasieutbildningen har inte startat de senaste två åren men Tapio Kantokoski hoppas på att det ska bli tillräckligt många som söker utbildningen till hösten 2016.

Det internationella IW-diplomet som studenterna kan erövra gäller i många olika länder och är en bra investering inför ett framtida yrkesliv.

– Vi har grupper på yrkesvuxenutbildningen och på företagsutbildningen men det är oklart om gymnasieutbildningen drar igång. Vi hoppas på det.

Svetsyrket passar människor som är bra på att hålla koncentrationen enligt Tapio Kantokoski. Så särskilt fysiskt stark behöver man inte var men det krävs en hel del övning.

– Att svetsa är som att lära sig cykla. Det är svårt och lite vingligt i början men sedan rullar det på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om