"Fällande dom för hets mot folkgrupp svårt"

Mannen blev irriterad när han väcktes av utomhusgudstjänsten som hölls i samband med Ramadans slut och skrev en nedsättande kommentar på Facebook. På torsdagen åtalades han för hets mot folkgrupp.

21 augusti 2014 18:32

När Ramadan var slut, den 28 juli, firades det med en utomhusgudstjänst i Brandkärr. Mannen, som bor i närheten, filmade bönen som hölls, lade ut filmen på Facebook med kommentaren: "Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen".

Eftersom han har uttalat missaktning mot muslimer inför ett stort antal personer anser åklagaren att han har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp samt att det inte handlar om ett ringa brott. Det är dock inte vanligt att Facebook-inlägg leder till åtal, enligt åklagare Michael Forsberg.

– Men Facebook har en stor spridning och i det här fallet är det tydligt att inlägget har spridits till ett hundratal personer.

Även om uttalandet, ryckt ur sitt sammanhang, inte skulle vara rasistiskt, anser Michael Forsberg att det är fråga om brott i det här fallet.

– I den här kontexten är det hets mot folkgrupp, anser jag. Det framgår också hur kränkta folk har blivit. Det var upploppsstämning, folk ville ha tag på den här killen.

Att just detta Facebook-inlägg har lett till åtal beror på att någon polisanmälde händelsen.

Den misstänkte bekräftar att han la ut filmen, men förnekar att det skulle vara fråga om ett brott. Anledningen till att han skrev inlägget var att han var irriterad över att bli väckt. Han hade jobbat till sent på natten innan och hade fönstret öppet för att det var varmt. I förhör säger han även att kommentaren var riktad till en person, böneledaren, och inte till en hel grupp och tillägger att om han döms ska han starta krig i Brandkärr.

Enligt tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är det svårt att få någon dömd för hets mot folkgrupp om det inte når så kallad hate speech-nivå, det vill säga när någon säger att alla i en viss folkgrupp ska dö eller utrotas.

När det gäller subtilare nedsättande uttalanden och anspelningar är det svårare att få en fällande dom.

– Att kalla någon för åsna är otroligt nedsättande, men det är givetvis värre att säga att någon ska utrotas eller dö.

Särskilt svårt att få en fällande dom för hets mot folkgrupp är det när det gäller konstnärer, politiker och religiösa ledare, enligt Sven-Erik Alhem.

– Vi har ytterst långtgående yttrandefrihet när det gäller konst, debatt och religion.

Som exempel tar han fallet med pastor Åke Green som friades i Högsta domstolen trots kraftigt nedsättande uttalande om homosexuella i en predikan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa