Färgstark mor och dotter intar Sjöhästen

Uttrycken skiljer dem åt, men kärleken till färg och form förenar konstnärskapen. På lördag är det vernissage för Galleri Sjöhästens utställning med Margareta och Elin Forslund.

1 september 2018 12:00

Det vita galleriet vid Stora torget i Nyköping har inför vernissagen på lördagen förvandlats till vad som troligen är en av stans mest färgstarka lokaler.

Österlenbaserade konstnärerna Margareta och Elin Forslund - mor och dotter - gör gemensam sak och visar allt från finurlig huskonst till lysande blommor, vind- och vattentäta konstkläder och smycken.

Glaskonstnär Elin Forslund arbetar skulpturalt i sandgjutet glas med olika material i ett och samma objekt. Flygfän, fjärilar, färgstarka och personliga alster i glas och med screentryckta vingar har tagit över luftrummet i galleriet.

– Jag kallar dem flygfnuttar och fantariller, säger Elin Forslund och presenterar två varelser som vuxit fram när dess kroppsform gjutits med hjälp av en glödlampa och en gammal gardinknopp.

Margareta Forslunds konstnärskap spänner över många material, textil, metall, plast, glas och akryl. I Nyköping visas konstkläder, så kallade artponchos, spegelserigrafi, en vallmorabatt i ledljusakryl och konst avsedd för hus och utomhusbruk.

Även om man vid en första anblick slås av färgerna i utställningen, är det ljuset som står i fokus. Sjöhästens stora fönster uppskattas därför av duon.

– Ljuset är det viktigaste, oavsett material och teknik. Jag har ägnat mig åt att flytta ljus hela livet, säger Margareta och rättar till några höga skulpturer i glas som är bland de första verk besökarna i galleriet möts av.

– De gör sig väldigt bra som hussmycken, beroende på var man står skiftar de i regnbågens alla färger, tack vare en holografisk bärare. Effekten blir både lekfull och spännande.

Nyfikenheten för nya tekniker har de gemensamt.

– Alltså, vi är teknikfreaks och återbruksentusiaster både jag och mamma! Fjärilarna är till exempel gjorda i okrossbar plast och målade med billack vilket gör att de kan hänga ute året runt, berättar Elin och Margareta flikar snabbt in att den som går klädd i hennes ponchos, klarar sig från väta tack vare tyg gjort av återvunna PET-flaskor.

Utställningen pågår till den 15 september.

Om konstnärerna

Elin Forslund, glaskonstnär baserad på Österlen i Skåne som arbetar skulpturalt i ugnsgjutet glas för både offentlig utsmyckning och bruksföremål.

Margareta Forslund, konstnär och modedesigner med egen textilverkstad, ateljé och butik på Österlen.

Kuriosa: Margaretas andra dotter är kläddesignern Maxjenny Forslund, vars plagg ofta bärs av kronprinsessan Victoria. Utvalda plagg av systern visas också på Galleri Sjöhästen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl