Händelsen ägde rum på ett korttidsboende i Flens kommun i oktober.
Brukaren, som är muslim och alltså inte äter fläskkött, fick bacon kastat till sig vid matbordet av en anställd på boendet. Efter händelsen har övrig personal upplevt att brukaren känt en rädsla för personalen och en otrygghet.
Men enligt enhetschefen på boendet mår personen, efter omständigheterna, bra trots det inträffade.
– Jag har haft kontakt med anhörig till brukaren och vad jag förstår så mår brukaren bra, säger Josefine Lindberg, enhetschef.
Den anställde ska även ha uttryckt till sina kollegor hur jobbigt det är att arbeta med brukarna och en vilja av att "strypa och döda dem" för de inte ville sova.
– Jag har gjort en snabb utredning från mitt håll för att kunna påbörja vad vi behöver jobba med och där pratar vi bland annat om vilket professionellt bemötande vi ska ha till våra brukare. Även hur vi pratar om brukare när de inte är med så att vi får ett rätt sätt att jobba på kring dem, säger Josefine Lindberg.
Vad har ni vidtagit för åtgärder efter händelsen?
– Jag har haft dialog med hela personalgruppen och även påbörjat en utredning i hur våra rutiner och strukturer ser ut för alla våra brukare, inte enbart för den här brukaren. Det är för att säkerställa att vi har tydliga rutiner och strukturer och där vi även tittar på professionellt bemötande och det pedagogiska bemötandet och hur man jobbar. Så helt enkelt att vi går in och stärker upp hela gruppen i det här så att vi inte ska hamna i en sådan här situation längre fram heller.
Upplever du att det finns en känsla av otrygghet bland de andra brukarna efter händelsen?
– Nej, jag upplever att det är lugnt och de brukare vi har är trygga när de kommer till oss. Jag upplever ingen skillnad på det sättet att det är någon oro eller fundering. Jag har även lämnat information till alla anhöriga om att vi har haft en händelse som vi håller på att utreda.
Händelsen har anmälts, enligt lex Sarah (missförhållanden av olika slag som ska rapporteras), och under utredningens gång är medarbetaren avstängd.
– Jag kan inte gå in på hur det ser ut för den enskilda medarbetaren utan det får visa sig när utredningen är klar, säger Josefine Lindberg.