Det var på onsdagsmorgonen som beskedet kom från regeringen. Man vill tillåta försäljning av öl, vin och sprit, på svenska gårdar, med vissa begränsningar. Lagförslaget presenterades på en presskonferens med statsministern och väntas träda i kraft 2025.
Förslaget omfattar omkring 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare i Sverige.
– Sverige blir lite mer som övriga Europa, sa Ulf Kristersson på presskonferensen.
Olle Harlin driver och äger Blacksta Vingård i Blacksta utanför Flen, och han är till stora delar skeptisk till förslaget.
– Jag är väldigt tudelad. Det är bra att vi får ett distributionsställe till, för det är många som efter en provning vill köpa med sig härifrån, säger han och fortsätter:
– Men. Det jag har hört om det här, är att ifall det blir verklighet, så kommer vår försäljning hos Systembolaget att hänga löst. Och skulle det vara så, att den då försvinner, då är jag väldigt negativ till det här.
Vet du att det är så det kommer bli?
– Nej, jag vet inte. Men personer med god insyn hos Systembolaget som jag pratat med har sagt att det är det som kommer hända ifall lagförslaget träder i kraft.
Varför skulle det ena behöva utesluta det andra?
– Det vet inte jag. Kanske har det att göra med säkerhet eller något. Men jag förstår det inte riktigt heller, säger Harlin.
I dag har Systembolaget något som kallas för "Lokalt och småskaligt". Det innebär att vem som helst som brygger en öl inom ett visst regelverk har rätt att sälja ölen på närmaste Systembolag. Har produkten sen en positiv trend, det vill säga att den säljer bra, så har man möjlighet att sälja på ytterligare ett systembolag efter ett halvår. Och sådär fortsätter det upp till ett tak på runt 15 systembolag.
Men enligt vad Olle Harlin har hört, riskerar alltså "Lokalt och småskaligt" att försvinna, om lagförslaget om gårdsförsäljning träder i kraft.
– Innan "Lokalt och småskaligt" kom hade vi fyra bryggerier i Sverige. På 20 år har det eskalerat till närmare 600 och det beror till hundra procent på att Systembolaget i dag är helt transparenta med vilka som får sälja. Alla har möjlighet att sälja där just nu.
Olle Harlin vill dock poängtera att han förstår att avsikten med förslaget är bra för turismen, för de flesta frågar ju efter en flaska vin efter en vinprovning.
Om det skulle bli verklighet, och er försäljning på Systembolaget trappas ner, vad skulle det innebära då?
– Jag tror inte jag kommer sälja 3 000 pilsner i gårdsbutiken i november, exempelvis. Om det blir så, att vi inte längre kan sälja på systembolaget, så skulle jag förlora miljonbelopp. Min första reaktion i morse var att kolla hur fort jag kunde sälja mitt bryggeri. Men, det här handlar inte bara om oss. Utan det skulle kunna bli ett bakslag för alla producenter som inte kommer ha någonstans att kunna sälja sina produkter. Alla har verkligen inte en fin vingård, som jag.
Tidningen har varit i kontakt med representanter från Systembolaget som inte kan kommentera huruvida en gårdsförsäljning skulle påverka "Lokalt och småskaligt" och hänvisar till att det är alldeles för tidigt i processen för att kunna säga något om hur det kommer att bli.