Det som framför allt utmärker deras skapelse är att den till en tredjedel utgörs av ett berg – som både lyfter fram rabatterna på ett helt annat sätt och ger flera fördelar i odlingen.
När makarna byggde huset på Orrhammar, utanför Flen, 1975 innebar en fin trädgård för dem fruktträd, en del krukor med blommor – och stora gräsytor att spela krocket, golf och fotboll på med barnen.
En viss skillnad mot dagens skapelse, med andra ord.
– Numera har vi bara gräs i gångarna mellan de olika rabatterna, det finns nästan inga öppna ytor. Kombinationen mellan färg och form i växligheten är viktig och den är det framför allt Margaretha som står för, berättar Leif.
Intresset tog fart på allvar när barnen flyttade hemifrån och det plötsligt fanns en massa tid för annat.
– Man kan säga att vi började anlägga trädgården ordentligt 2004. Vi blev lockade av vänner, gick med i en lokal trädgårdsförening och följde med på utflykter för att besöka andra trädgårdar. Då förstod vi vad man kunde göra och blev alldeles fascinerade, säger Margaretha.
Genom åren har de åkt i väg på en mängd olika resor och inspirerats i länder som Kina, Japan, Tyskland, Skottland, Danmark, Holland och Tjeckien.
Att båda två tycker att det är lika roligt underlättar förstås mycket.
– Vi hjälps åt med det mesta, även om jag är den som gräver och anlägger lite mer. Men min fru är bättre på själva skapandet. Hon är väldigt kreativ och fantasifull, framhåller herrn i hushållet.
De flesta rabatterna innehåller surjord med flera hundra sorters rhododendron, azaleor och häxkvastar (minibarrväxter).
– Att jag älskar kombinationen mellan grönt, gult, orange och rött kanske syns, skrattar Margaretha.
De så kallade häxkvastarna är missväxter från barrträd som plockats ned och med närmast kirurgisk noggrannhet sätts i en liten grundstam och får växa fast där. När ympen vuxit sig stark klipps toppen av grundstammen av.
– Det är något vi samlar på och har flera hundra exemplar av, förklarar Leif.
En av rabatterna sticker ut lite extra och går under namnet crevic garden - klippträdgård på svenska.
I dessa kan man få känsliga alpiner att frodas. De kan anläggas mycket stora eller i ett hemmabyggt minitråg.
– Vi fick inspiration av dem i både Tjeckien och Danmark. Köpte Ölandssten som vi ställde på högkant rakt i sanden på marknivå och lade stenkross ovanpå. Resultatet blev väldigt spännande och fint. Något man verkligen lägger märke till och som vi fått mycket uppmärksamhet av när besökare kommer hit, menar paret.
Annars är det mest utmärkande med trädgården att så mycket som en tredjedel utgörs av ett berg.
– Det gör mycket av charmen och att den blir så annorlunda. Vi har byggt 24 steg upp till toppen och därifrån får man en härlig utsikt både över trädgården och bort mot sjön Orrhammaren. Växterna lyfts bra på ett helt annat sätt både av det och att vi oftast gör upphöjda bäddar, säger de och tillägger:
– Tack vare skyddet och uppvärmningen från berget får vi på vissa platser odlingszon ett eller två, i stället för tre. Något som gör det möjligt att ha exempelvis trädet Styrax Obassia , som annars är mycket ovanligt i vårt klimat. Dess blommor är vita, gott doftande, som klockor.
Bland ovanliga exemplar märks också bland annat en del orkidéer, trädet Katalpa (trumpetträd) och den japanska lönnen Fairy Hair.
Skapandet och att en trädgård inte är statisk– utan i ständig förändring – är något de fascineras av.
– Det är väldigt kreativt och lustfullt. Har ett ordspråk uppsatt där det står ”Jord under naglarna, frid i själen” och så är det verkligen. Vi mår båda bra av att vara ute och pyssla. Vi har också ett tiotal olika sittplatser runtom där vi kan slå oss ned och bara njuta, berättar Leif.
– Men det är ofta man upptäcker något som måste fixas till och så är kaffet kallt när man sätter sig ned igen, skrattar Margaretha.
Vissa av stenarna är dittransporterade med kranbil – och de har anlagt dammen, bäckarna, vattenfallet och de små broarna på egen hand också.
– Vatten är ett måste i en trädgård. Ljudet av porlandet är så rogivande och vattnet ger också ett rikt djurliv. Vi har olika sorters fiskar året runt och så lockar det till sig fåglar, insekter och andra djur. Även ormar. En gång låg en snok vid dammen då vi hade gäster. De trodde att vi lagt dit den på näckrosbladen, avslutar makarna med ett leende.