Markus Lantz hade sin vana trogen spenderat en helkväll på Båven. Fiskat och snackat med kompisar som, liksom han, befann sig ute till sjöss på jakt efter gös. Två mindre gösar hade det blivit – en fullt godkänd fångst – när han satte kurs hemåt i skymningen. Han bestämde sig sent omsider för att göra ett sista stopp på hemmafjärden.
– Hugget kom klockan 22, ganska precis. Redan efter några sekunder gjorde fisken en rusning och tog nästan halva rullen och då förstod jag direkt vad det var fråga om. Det var ingen tvekan om att det var en jäkla bjässe. Det var ståpälsvarning, säger han.
Han insåg snabbt att han skulle behöva hjälp och började ringa efter förstärkning. Han fick tag på grannen som tog med sig dottern, slängde sig i båten och satte av ut på fjärden.
– Det var en jäkla tur. Jag hade aldrig kunnat få upp den i båten på egen hand.
En och en halv timmes kamp följde innan trion kunde håva fångsten i båten. Efter mätning och vägning kunde de konstatera att de fått sällskap av en 144 centimeter lång och 24 kilo tung mal.
– Den största fisken jag fångat, alla kategorier. Det var eufori. Man blir lite larvig nästan. Vi var som barn både jag och grannen. Folk brukar reta mig för att jag har en megastor håv, men den kom verkligen till användning den här gången.
Efter den obligatoriska fotograferingen släpptes malen – som i Sverige är rödlistad och fredad, vilket innebär att man inte aktivt får rikta fiske efter arten – tillbaka i vattnet.
– Det var självklart. Jag är en väldigt nördig sportfiskare och sätter tillbaka även gösen. Jag har aldrig fått mal förut och det finns inte på kartan att försöka fånga. Det var en bifångst. Vi satte försiktigt i fisken igen som drog iväg i sakta mak. Malen var väldigt bra krokad i munnen och hade inga skador. Det kändes väldigt bra.
Rickard Gustafsson är projektledare på Sportfiskarna som driver ett projekt med fokus på malen i just Båven med syfte att öka kunskapen om arten.
– Det är Sveriges största och en av världens största sötvattensfiskar. Trots det råder det kunskapsbrist kring arten. Malarna kan mäta över två meter och potentiellt bli 100 år gamla, säger han.
Projektet syftar till att kartlägga artens utbredning i Båven och få svar på frågor kring populationsstorlek och tillväxt. Båven är en av tre platser i landet där malen är naturligt förekommande. Data som samlas in fokuserar på tillväxt, könsmognad och släktskap.
– Förra året fångade vi ett 60-tal individer som försågs med ID-märken som möjliggör att vi kan följa dem över tid. I år har vi fångat runt 150 stycken varav ett femtontal är återfångster från förra året.
Även Rickard Gustafsson är noga med att påpeka att malen är fredad. Den som, likt Markus Lantz, fångar en mal som bonus ska hantera fisken varsamt och snabbt släppa tillbaka den i vattnet.
– Jag vill även uppmana folk att rapportera fångst eller observationer av mal. Det gör man antingen till länsstyrelsen i Södermanland eller till oss på Sportfiskarna. Uppskatta längd och ta en bild som styrker din fångst eftersom ett ovant öga kan förväxla malen med lake.
För Markus Lantz fortsätter jakten på nästa storfångst. Några fler malar står dock inte på önskelistan.
– Då fångar jag hellre en megagös. Drömmen om en ännu större fisk lockar ständigt. Att få hugget är alltid lika roligt. Det är samma känsla som när man får syn på kantarellerna.