Neosköterskan Adlen: "Förlossningskrisen drabbar alla"

Alla påverkas av den rådande förlossningskrisen. Även om man inte bor i en kommun med förlossningssjukhus och även om man själv inte ska föda barn. Det anser Adlen Hall från Flen som jobbar med drabbade bebisar på Sachsska i Stockholm.

"Jag står 110 procent bakom mina kollegor, barnmorskorna. Det som drabbar dem drabbar mig i förlängningen", säger Adlen Hall.

"Jag står 110 procent bakom mina kollegor, barnmorskorna. Det som drabbar dem drabbar mig i förlängningen", säger Adlen Hall.

Foto: Matilda Lantz

Flen2021-12-27 14:48

Enligt Vårdförbundet råder det barnmorskebrist i 19 av landets 21 regioner. Bland annat i Sörmland. Samtidigt har massuppsägningar skakat Region Stockholm och den utbredda förtvivlan hos allmänheten har yttrat sig ibland annat demonstrationer och protestlistor.

Adlen Hall från Flen bor sedan många år i Stockholm och arbetar som specialistsjuksköterska på neonatalen på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset. Där har 42 barnmorskor sagt upp sig under året som snart är slut.

– Jag står 110 procent bakom mina kollegor, barnmorskorna. Det som drabbar dem drabbar mig i förlängningen, säger Hall.

undefined
"Det här berör oss alla, det här är nästa steg i livet, vår framtid. Vi föder de här barnen för att de är efterlängtade och då måste vi ge dem en bra start", säger Adlen Hall.

På Neo, som avdelningen kallas i folkmun, vårdas för tidigt födda och nyfödda sjuka. Även om orsakssäkerställande utredningar kan ta lång tid att genomföra är Adlen Hall övertygad om att bristerna inom förlossningsvården har – och i ännu större grad kommer att – leda till fler komplikationer och fler små bebisar för henne och de närmsta kollegorna att vårda.

En tydlig risk som hon ser på dagens förlossningsavdelningar är att värdefulla minuter kan gå förlorade när en bebis behöver hjälp att födas, om barnmorskan är upptagen med en annan patient. Ett av flera krav som yrkesgruppen nu ställer är att det ska finnas en barnmorska per födande.

– När bebisen väl kommer ut kan man ha förlorat avgörande minuter. Och syrebrist i magen går fort!

undefined
Adlen Hall säger att problemet har pågått under lång tid. "Det är inte så att det råder någon brist på personal - vi har jättemånga barnmorskor, men de vill inte jobba eftersom det är så otroligt dåliga arbetsförhållanden."

Även om problemet har eskalerat och personal har känt sig tvungna att ta till grepp som massuppsägningar och förlossningschefer att säga upp sig så är problemet inte nytt. Många hävdar att frågan nedprioriteras eftersom yrket är kvinnodominerat och de födande också är just kvinnor.

– Men det här berör oss alla, säger Hall:

– En syster, kompis, fru, mamma – alla föder barn. Och tänk om du är på semester i en annan del av landet när du behöver vård, det går inte att bara bry sig om att den egna regionens vård fungerar.

undefined
På Adlen Halls arbetsplats är förlossningskrisen påtaglig men enligt henne borde alla känna sig berörda av den, även de hemma i Flen.

"Mycket ord och lite verkstad" sammanfattar hennes bild av den ekonomiska prioriteringen.

– Vi har ju fått fram jättemycket pengar från olika potter under pandemin. Jag har tjänat jättemycket för all extrapassersättning – tänk om de pengarna kunde läggas på rätt sak och bättre löner så kanske folk skulle stanna? Var kommer pengarna ifrån, som inte sägs finnas?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!