När journalisten Jack Werner kom till Svenska dagbladets podd-satsning Blenda var han först osäker på om han ville ta sig an kampen mellan de starka viljorna: David mot Goliat – statsministern med sina cirka 370 hektar mark mot distriktsläkaren och hans sommarhus.
– Det som fick mig att fastna var att den här gården hade spelat stor roll redan i valrörelsen, berättar Jack Werner.
Det fanns med andra ord en bra story. Och storyn börjar med katrineholmaren Kaj Possler, som tillsammans med sambon Puck Samuelsson börjar arrendera en bit mark vid sjön Båven i utkanten av Flens kommun år 1981. De har länge bra kontakt med familjen Eriksson, som äger marken.
Men 2004 säljs Torps gård på halvön Hyltingeö plötsligt till den dåvarande statsministern Göran Persson och hans fru Anitra Steen. Persson är uppvuxen i Vingåker och nämner i intervjuer att han längtar hem till det sörmländska lugnet. Jack Werner tror också att likheterna med statsministerbostaden Harpsund spelar in.
– Han tyckte mycket om att vara där och en av de första sakerna han gjorde som statsminister var att ta ut sina föräldrar dit. Han har också sagt att Båven är den vackraste sjön i Sverige, säger Werner.
Kaj Possler går dit med en handgjord fågelholk som välkomstgåva. Men efter att Göran Persson pensionerat sig från partiledarposten efter valförlusten 2006 börjar en konflikt att växa fram. En konflikt som verkar grunda sig i vem som verkligen har rätt till marken där Kajs sommarhus står.
På en semesterresa i mars 2014 får Kaj och Puck ett meddelande om att arrendet inte kommer att förlängas. Men paret protesterar och ärendet hamnar i arrendenämnden, som når en förlikning genom att de får behålla arrendet i fem år till.
Efter ett antal konflikter om förfulning, markgränser och rätt till bryggor kommer ytterligare en uppsägning av arrendet i början av 2019. Denna gång erbjuds de 70 000 kronor för att flytta, men även denna uppsägning bestrids och sommargästerna får stanna i fem år till.
– Arrenderätten är något mindre stark när det gäller en fritidsbostad, men att bara vara här 30 dagar om året räcker för att deras emotionella band och deras barn och barnbarns band ska spela in, säger Jack Werner.
Rätten till sitt arrende gentemot markägaren är dessutom något som traditionellt har värnats av just socialdemokrater. Men trots dålig publicitet i media, verkar Göran Persson ha bestämt sig för att vinna striden.
– Det här med att han överklagar igen indikerar ju att han inte känner att han har makten över sin mark. Båda parter verkar ha kommit till punkten att den andras fullständiga nederlag är den enda vägen framåt.
I början av 2024 har Göran Persson nästa chans att säga upp arrendet. Och enligt Jack Werner verkar det inte helt otroligt att det blir ännu en tvist.
– Alla jag har intervjuat tror att det kommer bli ännu en vända i arrendenämnden, alla utom Kaj. Han tror att ägarna kommer att ge upp.
Under arbetet med podden har Jack Werner sökt Göran Persson och Anitra Steen, som har avböjt medverkan. Det innebär som reporter alltid en risk för att rapporteringen ska bli ensidig.
– Det är klart att det blir handikappande för min förmåga att förstå helheten. Men där har jag vinnlagt mig genom att med arkivmaterial och människor i Görans närhet försöka förstå hans perspektiv så gott det går. Jag tycker ändå att Göran får höras om vad han känner.
Sen framhåller Jack Werner att det är ett klassiskt knep av makthavare att inte låta sig intervjuas av någon som har bra koll på ämnet.
– Och ser man det från ett annat perspektiv har det här ett nyhetsvärde. Att en före detta statsminister är en part i en mångårig konflikt måste vi kunna rapportera om trots att den ena parten inte ställer upp.