Dags att kasta ut granen? Så här kan du återanvända den

Tjugondag Knut är ännu några dagar bort, men hemma hos många barrar granarna för fullt och är därför redan på väg ut ur värmen. Så här kan du ta tillvara på ditt vissna juleträd.

Vinterns uttjänta gran kan bli sommargrödornas stöttepelare – Farbror Grön tipsar om hur du kan ta tillvara på julgranen.

Vinterns uttjänta gran kan bli sommargrödornas stöttepelare – Farbror Grön tipsar om hur du kan ta tillvara på julgranen.

Foto: Privat, Privat och Fredrik Persson/TT

Flen2022-01-09 12:10

På Frutorpstippen sorteras de kasserade granarna bland ris- och trädgårdsavfall men vill man inte göra sig besväret att åka till tippen kanske man kan knacka på hos en odlare? Det föreslår den Flenbördige odlarprofilen Johannes Wätterbäck, mer känd som Farbror grön.

Han och familjen bor tillsammans i Västerås och tillbringar mycket tid i den rekordstora takodlingen mitt i stan. Men när tillfälle ges beger de sig till stugan utanför Vadsbro. Där finns en kökspanna och en öppen spis, där har familjens uttjänta gran ett givet uppdrag.

undefined
En gran som gjort sitt, i alla fall som juldekoration.

Men om man inte eldar hemma föreslår han att man klipper av grenarna från den torra granen och sparar dem.

– De kan bli bra stöd till sommarens stödbönor eller så. Det är väldigt bra!, säger Wätterbäck.

Tillsammans med sin fru Theres Lundén har han bland annat startat Facebookgruppen Farbror Gröns trädgårdsland där över 48 000 personer delar inspiration och tips med varandra. Där är de kasserade julgranarna ett aktuellt samtalsämne sedan någon ställt en fråga om hur man bäst tar tillvara på dem. Några föreslår att anlägga nya odlingsytor med granresterna i botten, någon annan tipsar om att jordförbättra hos trädgårdens surjordsväxter med barren.

undefined
"Det är inte heller fel att knacka på och skaffa nya bekantskaper den här mörka tiden", säger Johannes "Farbror Grön" Wätterbäck.

Men Wätterbäck tycker inte att man behöver avgränsa sig gällande var man myllar ner barren.

– Nej, man behöver inte tänka på det. Det är så långsiktigt, säger han och fortsätter:

– Man behöver inte tänka på PH-värde alls, de flesta växter trivs bättre i ett lågt PH än ett högt, så att kalka kan man skita i helt. Det är bara dumt.

Man kan använda sig av metoden för grävfri odling genom att bygga odlingsytor på höjden av olika trädgårdsmaterial eller bygga så kallade hügelkulturer som också är upphöjda odlingsytor med trä i botten.

undefined
En hügelbädd är en slags naturlig variant av pallkrage där trädgårdens spillmaterial kan användas i vad som blir en upphöjd odlingsbädd som alstrar värme, håller fukt och ger näring.

– Jag har inte testat det själv, jag använder andra metoder, men jag vet att andra lyckas bra med det. Då kanske man ska tigga in hela grannskapets granar, då kan man bygga en hügelbädd.

Så det är kanske onödigt besvär att köra till återvinningscentralen?

– Ja, det är bättre att lura på den på en odlare. De säger nästan aldrig nej till gratis material.

Även om hans egen gran blir till värme snarare än odling är han i full gång med årets blivande skörd på annat vis.

– Nu ska jag ut och så spenat på tjälad jord, det är min tradition att göra efter nyårsafton. Då har vi grymma skördar i maj!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!