Nils Bildt om Ukrainakriget – och huset vid Båven

Han är entreprenör, författare, överste i Försvaret, bror till Carl Bildt – och starkt engagerad i Ukrainakriget. Dessutom är Nils Bildt nyinflyttad i Flens kommun.

Kontrasterna mellan idyllen vid Nils och Marita Bildts nya fastighet på landet och kriget som upptar hans tankar är stor. Han arbetar inom försvaret och ideellt med olika hjälpinsatser. "Det är en stor tragedi", säger han.

Kontrasterna mellan idyllen vid Nils och Marita Bildts nya fastighet på landet och kriget som upptar hans tankar är stor. Han arbetar inom försvaret och ideellt med olika hjälpinsatser. "Det är en stor tragedi", säger han.

Foto: Matilda Lantz

Flen2022-03-21 21:34

Den faluröda fasaden med gulmålade snickerier närmast sprakar i marssolen. En lastbil tar sig med nöd och näppe fram via leriga backar för att leverera ett klädskåp som paret har köpt på auktion.

Nyinflyttade Nils och Marita Bildt tar emot invid Båvens kant. Här har hennes dröm om en "röd stuga vid en sjö i Sörmland" gått i uppfyllelse, efter flera års letande i Sörmlands alla hörn.

undefined
Nils Bildt vid det nya hemmet i Flens kommun.

Entreprenören och författaren Nils Bildt sitter i dag i flera företagsstyrelser och arbetar ideellt för bland andra Scouterna. Dessutom är han överste inom Försvaret och skriver på en bok om "cyber for dummies" med handfasta råd, som framför allt ska ges ut som myndighetsbok.

Sedan den 24 februari har det mesta i hans värld kretsat kring Ukraina, även om han har följt konflikten sedan länge.

– Det har alltid skavt för Putin att inte ha tillgång till Svarta havet. Ryssland har alltid haft strategiska mål för att nå fram till havet och länder som inte har havskontakt blir utarmade. Det här har legat och skavt minst sedan åtminstone 2010, påtagligt sedan 2012 och sedan small det 2014 och så har det hållit på så här.

Nu är Nils Bildt en del i vad han beskriver som ett väloljat maskineri för att få förnödenheter på plats via Frälsningsarmén och Johanniterna.

– De här hjälpinsatserna har initierats med stor kraft. Jag är med och ser till att det kommer fram, även om jag inte kör lastbil själv.

Men han upplever att det finns en baksida till den givmildhet många just nu känner.

– Det finns mycket ohederligt folk i branschen just nu. Man ska se upp och gå på de stora organisationerna som har logistik och erfarenhet.

undefined
Nils Bildt beskriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som "en stor man" och landets hantering av informationskriget som imponerande.

I sin analys konstaterar han att det inte verkar gå som planerat för Putins armé.

– Vi vet egentligen väldigt lite. Så det gäller att ta fasta på storheterna och inte på detaljerna. Och det indikerar att det inte går bra för dem, att det går sämre och sämre.

Vidare säger att han att Ryssland ändå inte skulle klara av att behålla Ukraina om de, "mot förmodan", lyckades ta landet.

– Det är för stort. Och de har gjort Ukraina och hela världen så jädra förbannade. Så militärt kommer de inte kunna hålla landet, och ekonomiskt kommer de bli helt utestängda.

Han menar att den ryske ledaren nu pressas från så många håll att det inte finns någon väg tillbaka. Att dra sig ur utan att tappa ansiktet ser Bildt som uteslutet.

– Det är fötterna först! Eller någon typ av internering, eller Haag eller något. Han har gjort så många så arga, så jag bedömer att han är körd.

Det tror han i och för sig att Putin var redan när han valde sig själv till president igen.

– Då kapade han banden till en normal reträtt och pension. Nu är det till stupet – och det perspektivet är inte kul att befara att han lever under.

När det gäller Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är han dock glatt överraskad.

– Jag tänkte "här kommer en moviestar", men ack så fel man hade. När han sa "jag stannar kvar", då ändrades förutsättningarna fullständigt. Det var fundamentalt för försvaret. Hade han inte gjort det hade Ukraina nog klappat ihop. Det har ett extremt symbolvärde.

undefined
Samtidigt som Nils Bildt lägger ut sin text om kriget i öst puttrar en helikopter fram ovanför Båvens smältande is och det är svårt att inte tänka på farkosterna i Ukraina.

Han välkomnar besluten om att skala upp det svenska försvaret men tycker att det ska göras snabbare och mer än aviserat. Även beslutet att skicka 5 000 pansarskott till Ukraina i ett så tidigt skede beskriver han som substantiellt och bra. Däremot understryker han att hotet om "vedergällning" bör tas på stort allvar.

– Det är förfärligt. Det är ju ett militärt hot av allvarligt slag. Då säger jag: okej, då höjer vi upp försvaret – till två procent av BNP om vi går med i Nato, och fyra procent i annat fall.

– Sverige har ett antal väldigt fina vapensystem. Men vi har inte tyngden i försvaret – än.

Han beskriver kriget som en stor tragedi och trodde in i det sista att man skulle kunna lösa konflikten via diplomatiska samtal.

– Men i efter hand förstår man att det inte fanns några förutsättningar, det går inte om karln ljuger och inte vill.

Två saker framhåller han dock som bra i den eländiga situationen: att kineserna sägs ha krävt att Putin väntade till efter OS och att västs samtal gjorde att invasionen drog ut på tiden, vilket gjorde att tjälen hann gå ur marken.

– Därför har de bara hållit sig på de stora vägarna, för småvägarna blir geggiga och det tar månader. Det har tjänat Ukraina väldigt väl, för de vet var de kommer att ta sig fram. Det här var den absolut sämsta tidpunkten för hans del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!