Sörmlandskusten har gått ut med en varning om farliga isar, det finns dock ingen information om hur säkra sjöisarna är. Även om de troligtvis också är osäkra, enligt Johan Gagnert.
– Vi har inte fått in någon information gällande förrädiska isar på Båven. Men det är det troligtvis. Sörmlandskusten har mer att tänka på eftersom de bevakar havsremsan.
Han fortsätter:
– Man ska självklart kontrollera att isen är tillräckligt tjock innan. Sedan krävs det att man har rätt utrustning med sig när man går ut, säger Johan Gagnert, brandinspektör på räddningstjänsten i Flen.
Enligt Gagnert hör räddningsinsatser på is inte till vanligheterna. Vanligast är det på våren. Då handlar det ofta om skridskoåkare som gått igenom isen.
– Det händer att vi behöver åka ut på räddningsinsatser, vi är ganska förskonade faktiskt, säger Gagnert.
Mycket handlar om förberedelse innan man ger sig ut på sjöisar. Rätt utrustning vid rätt tillfälle är mottot som bör hållas.
– Ha med isdubbar, så att du kan dig ur vaken om du ramlar i. Varma kläder är alltid bra. En telefon som förvaras vattentätt är också bra. Då kan du ringa även om kläderna blivit blöta, säger Gagnert.
Viktigt att tänka på om man upptäcker någon som ramlat i en vak är att behålla lugnet och se till att personen blir varm.
– Se till så att personen får upp kroppsvärmen. Det optimala är att få av kläderna och svepa in personen i en filt så att de blir varma och inte får köldskador.