Det är en uppdaterad version av det EU-finansierade arbetsmarknadsprojektet Give and Get som tillämpas för att matcha ihop utrikesfödda, som är långtidsarbetslösa, med blivande arbetsgivare.
– Den första gruppen med 30 deltagare är nyligen klara med sin introduktionskurs på åtta veckor och nu är grupp två igång. Vi har stort fokus på Flen just nu och i verktygslådan finns ett brett utbud av kurser och utbildningar att ta till, säger Patrik Vikström.
Han är nöjd med gensvaret från det lokala näringslivet och tacksam för kommunens uppbackning. Målsättningen är att minst 30 procent av de som deltar i projektet ska gå vidare till anställning eller utbildning.
– I dagsläget ligger den siffran på 32 procent. Innan pandemin gick 53 procent av deltagarna vidare till jobb eller studier och den nivån vill vi såklart tillbaka till, säger Patrik Vikström.
Trebarnspappan Diaa Qhariba, 63, kom till Sverige och Flen från Syrien för fyra år sedan. Det senaste halvåret har han haft praktik på en gård utanför Flen och om två veckor börjar han arbeta där på riktigt.
– Jag arbetade som guldsmed i Syrien. Det här är något annat, men det känns väldigt bra och jag trivs. Jag har fått väldigt mycket hjälp på både SFI och av Arbetsförmedlingen och det har betytt mycket för min familj, säger han.
22-åriga Kran Isse kom till Sverige från Somalia 2014 och bor tillsammans med sin syster i Flen. I somras började hon läsa yrkessvenska med inriktning på lokalvård och hoppas snart ha arbete.
– Jag tycker om att jobba och anställning inom lokalvård är en bra start. I framtiden vill jag gärna arbeta på en förskola, säger hon.
Patrik Vikström beskriver satsningen på Give and Get i Flen som en kraftsamling mot långtidsarbetslösheten och han är inte rädd för att experimentera.
– Det gäller att inte ge upp – det går alltid att testa nya grepp. Vi jobbar hårt med individuella lösningar, tar tillvara de här individernas kompetens och erbjuder den till arbetsgivare genom matchad praktik.
Ett krav för att få delta i projektet är att kunna kommunicera utan tolk och ett extra fokus ligger på att engagera långtidsarbetslösa kvinnor.
– Det måste också finnas ett driv hos individerna som är med – en vilja att ta sig vidare.
Patrik Vikström lyfter också fram Nyföretagarcentrum som en viktig aktör i sammanhanget.
– Vi behöver fler entreprenörer Flen och många som kommit hit från andra länder på senare år har också erfarenhet av att ha drivit eget företag.
Frida Vidén, arbetsmarknadsstrateg i kommunen, är glad att Arbetsförmedlingen åter satsar i Flen efter att tidigare stängt sitt kontor.
– Även om antalet långtidsarbetslösa i kommunen sjunkit på senare år är det alldeles för många som står utan arbete.
Hur skulle du beskriva arbetsmarknadsläget i Flen?
– Det är utmanande. Vi har en stor del arbetslösa, varav förhållandevis många är utrikesfödda och med låg utbildningsnivå. Nu kraftsamlar vi och samverkan är en förutsättning för att lyckas minska antalet långtidsarbetslösa.
Har kommunen ett uttalat sysselsättningsmål?
– Nej, inte en konkret siffra, men långtidsarbetslösheten ska ner.