Mardröm före läggdags: I sängbordet låg en orm

Hon plockade i nattduksbordet när hon plötsligt kände något otäckt stryka mot handen. Camilla Lundin såg efter vad det var – och skrek i högan sky. I lådan låg en orm.

Sonen Teo tog bilden på ormen som skaffat sig ett krypin i nattduksbordet. Upptäckten av den gav mamma Camilla en rejäl chock.

Sonen Teo tog bilden på ormen som skaffat sig ett krypin i nattduksbordet. Upptäckten av den gav mamma Camilla en rejäl chock.

Foto: Privat och Cornelius Poppe/TT

Floda2019-08-28 20:07

Har du ormskräck? Var då glad att du inte var i Camilla Lundins nattsärk när hon härom kvällen skulle gå till sängs.

Några kvällar tidigare hade hon spillt ett glas vatten över nattduksbordet. Hon lämnade då lådan på glänt för att torka ut. När hon nu skulle krypa till kojs kände hon efter om fukten var borta.

Hon stack ner handen i lådan. Passade på att plocka ut lite skräp.

– Då kände jag något äckligt mot handen.

I hörnet bland laddarsladdar och pennor låg en 60–70 centimeter lång, svart orm ihopringlad. Camilla fick en chock.

– Jag har sovrummet i källaren. Jag lovar att jag var uppe på övervåningen på en halv sekund och skrek efter min son. Han trodde först att jag skojade.

Det gjorde hon inte, blev sonen Teo varse.

"Vi måste sticka härifrån", var Camillas första panikslagna tanke. 15-årige Teo tog det lite lugnare.

– Jag bad honom att dra ut lådan och bära ut ormen. Jag klarade inte ens att titta på den. Jag är ju skiträdd för ormar! Det där ringlandet … Det ger mig rysningar över hela kroppen.

Sonen tog mod till sig. Men på väg mot ytterdörren reste reptilen hotfullt – eller kanske bara nyfiket ­– på huvudet. Teo släppte instinktivt lådan. Skulle ormen nu slingra iväg i huset?

Camilla Lundin har bott i villan i Fjällskäfte i 20 år och aldrig sett orm i området. Nu ser hon dem överallt. I en pinne på gräsmattan. I ett skosnöre i hallen.

Det händer att ormar tar sig in i mänskliga boningar. Ormen i nattduksbordet hade sannolikt kommit via ventilationen, tror Camilla. Röret mynnar ut under husets altan, där hon kan inte se om nätet är trasigt.

Trots att lådan gick i golvet blev ormen kvar i den. Teo lyckades släppa ut reptilen i dess rätta habitat utan att den kom till skada.

Kanske var det en svart huggorm som gosat in sig i Camillas nattduksbord. Men mer troligt var det en snok.

– Min son påstår att den hade ljusa fläckar på huvudet. Men jag hade absolut kunnat bli biten ändå. Snokar har ju också tänder.

Hur många nätter de sovit bredvid varandra, ormen och Camilla, vill hon helst inte tänka på.

– Tänk om den kommit ner i min säng? Nu lyfter jag på huvudkudden och täcket varenda kväll och kollar innan jag går och lägger mig, ryser hon.

Därför kommer våldgästen ringlande

Det är en överdrift att säga att det är vanligt att vilda ormar tar sig in i människors bostäder. Men det händer – särskilt nu framåt höstkanten, efter att ormarna fått sina ungar. De börjar då leta efter någonstans att övervintra. I de flesta fall är det snokar som letar sig in – de är duktigare än huggormen på att klättra. Ormar kan ta sig in genom öppna dörrar och fönster och ventilationstrummor, men även genom hål i yttervägg.

Alla ormar är fridlysta och får inte dödas. Ett undantag finns: en giftig huggorm som inte kan flyttas får slås ihjäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om