Årets Solros delas ut av föreningen Väg 223, som samlar företagande kvinnor längs vägen mellan Nyköping och Björnlunda. Föreningen tycker att Annelie är en förebild vad gäller uppfinningsrikedom i marknadsföring och kommunikation.
Annelie känner sig uppmuntrad, men talar hellre om föreningens betydelse än om sin egen insats.
– Vi använder oss av varandras erfarenheter. Det gör att vi kan styra framåt, att vi kan utvecklas fort. När jag för något år sedan anslöt mig till Väg 223 var jag inte längst ute på vägen längre, plötsligt tillhörde jag någonting.
Annelie är född och uppvuxen i Nyköping. Hon har utbildat sig inom mönsterkonstruktion och design och arbetat i klädbutiker. Annelie har också varit inköpare och personalchef på ett privat företag.
För snart sex år sedan blev Annelie och hennes sambo föräldrar. Något år senare flyttade de till gården Stora Dammen, som varit i släktens ägo i snart hundra år.
– När Alfred föddes ändrade jag många värderingar.
Nu både bor och arbetar Annelie och Niklas på gården. Hon driver Herrgården i Ladan och han har eget plåtslageri. För tre år sedan föddes dottern Viola, som gärna delar ut broschyrer till besökande.
– Det är lyxigt att bo och leva här. Barnen kan ibland vara med när jag gjuter och när vi går ut i skogen plockar vi material från naturen, material som jag sedan använder i mitt hantverk.
När familjen flyttade till gården såg Annelie möjligheter.
– Jag har alltid spånat och kläckt idéer. Och egentligen jobbar jag med samma saker nu som jag alltid gjort, fast på ett annorlunda sätt.
Hon började gjuta betong i gårdens gamla ladugård. Och hon öppnade butik i gårdens gröpbod, där spannmål tidigare maldes till djurfoder.
– I boden finns både kvarnen och redskap kvar. Allt är lite mjöligt och snett. Jag har egentligen bara ställt in mina grejer.
Annelie gör och säljer hantverk för hem och trädgård. Hon kombinerar olika material, till exempel betong, fjädrar, glitter, mossa, ljus och plåt. Och hon dekorerar alltid sina verk med en sötvattenpärla.
– Tanken är att det mjuka och glittriga ska möta det kalla och hårda i en skön mix.
Hon utgår oftast från sina egna behov när hon skapar något nytt.
– Oftast hittar jag en form som jag själv saknar. Det är roligt med saker som man kan förändra efter humör, miljö och tillfälle.
Numera säljer hennes produkter inte bara på gården utmed väg 223.
– Jag har haft turen att få börja sälja till flera butiker i Sverige.
Den 20–21 mars visar Annelie upp sina produkter på Nyköpings Bomässa.
Annelie – prisad förebild för kvinnliga företagare
Annelie Österman driver företaget Herrgården i Ladan utanför Aspa. Nyligen fick hon ta emot utmärkelsen Årets Solros.– Det här känns sporrande, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!