2013 läste drygt 30000 svenskar på universitet utanför Sverige. Det var en ökning med 22 procent sedan 2008.
Daniel Johansson reser på lördag från sin pappas villa i Sjösa utanför Nyköping till Kinas huvudstad Beijing, med cirka 8 miljoner invånare. I sin röda resväska har han bland annat presenter – en bok om Sverige och en svensk almanacka – till sin värdfamilj. Han hoppas, men är inte säker på, att familjen kan åtminstone lite engelska.
– Ni hao! Det betyder hej och är det enda jag kan på mandarin.
Mandarin är det officiella språket i Kina. Och det är det som Daniel åker för att studera. Under elva månader ska han ha 27 lektioner à 40 minuter per vecka.
Daniel är 20 år och har redan hunnit bo med familjer i både Japan och USA.
– Jag tycker man lär sig språket och kulturen bäst så. Ha, ha, nu låter jag som värsta globetrottern! konstaterar Daniel.
När han gick i nian på Långbergsskolan reste han – tillsammans med fyra gymnasieelever samt representanter för Nyköpings kommun – till staden Oarai i Japan.
– Ingen annan på min skola ansökte om att få följa med. Jag förstår inte att ingen annan tog chansen. Jag tog den direkt!
Efter ett läsår på naturvetenskapsprogrammet på Nyköpings Enskilda gymnasium tog Daniel ett sabbatsår och studerade på high school i Nebraska, USA.
– Visst var det tråkigt att lämna klassen i Nyköping. Men året i USA blev obeskrivligt, gav mig sjukt stor erfarenhet. När jag kom tillbaka hade Sverige bytt betygssystem och det påverkade mig jättemycket, men det var helt klart värt det.
Hur finansierade du dina utlandsvistelser?
– Resan till Japan bekostades av Studsvik Nuclear. Inför utbytesåret i USA sommarjobbade jag på flygplatsen på Skavsta och fick finansiellt stöd av familjen.
I juni i år tog Daniel studenten. Då hade han sedan några månader redan bestämt sig för vad han skulle göra efter gymnasiestudierna. Han skulle via arrangören EF studera språket mandarain i Kina
– Det som är bra med att åka till Kina är att jag kan få studiemedel och lån från CSN. Framför allt åker jag för jag gillar att göra nya saker, för att det känns kul. Men jag tror också att det är bra att ha på mitt cv i framtiden.
Daniel har övervägt att studera till polis, pilot eller marinbiolog. Just nu är UD (utrikesdepartementet) och FN (Förenta Nationerna) hans drömarbetsgivare.
– Jag vill ha ett jobb i vilket jag har kontakt med människor från många olika kulturer.