De prisas för bra bemötande i växeln

"Välkommen till landstinget Sörmland". Du har säkert hört deras röster. Nu har landstingsväxeln fått SM-medalj för sitt bemötande.

Folk omkring oss2015-01-27 06:39

Uppsala universitet gick inte att slå, men landstinget Sörmland tog en hedrande andraplats i SM i telefoni och har därmed utsetts till landets näst bästa växel i klassen 4 000 till 8 000 anknytningar. Prisutdelningen skedde under festliga former i Stockholm på torsdagskvällen.

– Det känns naturligtvis jättekul och är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb, säger Johan Lundin, teamledare.

Växelpersonalen finns på två platser i länet. Fem personer i Eskilstuna och nio personer i Nyköping hjälps åt att slussa sörmlänningarna rätt i landstingsdjungeln. Under kvällar och helger får landstinget assistans av telefonister som sitter i Kalix.

Förutom att koppla vidare interna och externa samtal måste växeln vara beredd att svara på frågor som rör allt mellan himmel och jord.

– Det är en salig blandning av samtal och man får vara lite av en allvetare som måste sätta sig in i olika situationer och ha koll på lite av varje, säger Marie Bodén som är en av dem som svarar i telefon i landstingsväxelns lokaler högt upp i Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

SM i telefoni är både en tävling och en mätning av växelns servicenivå och bemötande. Under sju månader förra året har växeltelefonisterna fått ta emot hundratals så kallade mystery calls, testsamtal som görs av professionella inringare som utger sig för att vara vanliga medborgare med olika frågor och ärenden.

– Det som undersöks är bland annat tydlighet, om man får ett trevligt bemötande och hur informativ växeln är, säger Johan Lundin.

I Sörmland tar landstingsväxeln emot mellan 50 000 och 60 000 samtal varje månad. Det betyder i genomsnitt omkring 400 samtal per växeltelefonist och dag.

– Vi servar såväl privatpersoner, myndigheter som vår egen organisation, säger Johan Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om