Nyköpings Ridsällskap har turbulenta år bakom sig. Föreningen har haft problem med ekonomin och bytt ordförande flera gånger. Eva Maria Härdin är ny ridskolechef med uppdrag att genomföra en omorganisation och att få föreningen att blomstra igen.
– Det känns spännande! Här finns bara möjligheter, exempelvis borde föreningen kunna ha fler medlemmar. Och föreningen är trångbodd, behöver flytta, så det är bara positivt att Ostlänken planeras att dras rakt över Bullersta.
Eva Maria växte upp i Falun, där hennes mamma och moster höll på med hästar. Eva Maria ville, liksom mostern Ann-Marie som var Sveriges första kvinnliga professionella travkusk, satsa på en framtid inom ridsporten.
– Jag ville studera på Strömsholm direkt efter gymnasiet. Men det fick jag inte för mamma, hon sa att jag måste utbilda mig inom något annat först.
Eva Maria studerade till bildlärare vid Umeå universitet och arbetade som bildlärare på folkhögskola och gymnasium. Ångrar hon att hon gjorde som sin mamma sa.
– Nej, absolut inte. Jag fick senare stor nytta av min lärarutbildning!
Inom ridsporten har hon undervisat mycket. Hon har varit naturbrukslärare på hästhållning- och hovslagerikurser, har haft gymnasieelever med ridning som specialidrott och tränat både allsvenska lag och privata elever i alla grenar, i både Sverige, England, Danmark och USA.
Eva Maria är utbildad ridlärare, men har också valt att utbilda sig vidare. Hon är tränare i dressyr, hoppning och trav, internationell tränare, banbyggare inom hoppning och domare i dressyr. Nyligen har hon tagit examen i Ridsportens affärsskola.
– Där lär jag mig mer om ridskolan som företag, det behöver alla ridskolechefer utbildning i i dag.
Men Eva Maria är inte oerfaren som ridskolechef. Hon har drivit travskola och ridskolor i både USA och Sverige, bland annat i sörmländska Mariefred. För tre år sedan tillträdde hon tjänsten som ridskolechef i Filipstad.
Varför valde du att söka tjänsten i Nyköping?
– När jag kom till ridskolan i Filipstad var den i sämre skick än Bullersta är nu. Efter tre år hade jag fått klubbens verksamhet att öka med 50 procent och kände att det var dags att gå vidare. Jag sökte ett ställe där jag skulle kunna få utveckla verksamheten utan att bli begränsad av tid.
Hon tillträdde tjänsten den 1 oktober och är ansvarig över personal, hästar och verksamhet.
– Jag ska göra mitt yttersta för att få Bullersta att blomstra – sportsligt, utbildningsmässigt och hästmässigt – igen. Samtidigt vet jag att förändringar tar tid, framför allt när man har med människor att göra.