Flyttade från fyrvaktarbostaden 1952

I fyrvaktarbostaden på Femörehuvud bodde han som liten under åren 1948 – 1952. Nyligen besökte Lars Lundstedt, sedan många år bosatt i Iggesund, fyrvaktarbostaden som han flyttade ifrån som sjuåring.

fyrvaktarbostaden2.JPG

fyrvaktarbostaden2.JPG

Foto:

Folk omkring oss2014-10-06 21:56

Lars Lundstedt berättar att han sedan flytten från fyrvaktarbostaden på Femörehuvud hösten 1952 bara varit tillbaka på besök i Oxelösund två gånger.

– Det var roligt att se hur det ser ut på Femöre nu. Fyrvaktarbostaden är ju i gott skick och utsikten därifrån är fantastisk, säger Lars Lundstedt.

Vid besöket på Femörehuvud, som Lars Lundstedt gjorde tillsammans med sin hustru, en dotter och två barnbarn, fick han även tillfälle att gå in i fyrvaktarbostaden och se hur den ser ut i dag. I fyrvaktarbostaden hänger också ett antal gamla bilder från tiden när fyren på Femörehuvud sköttes manuellt och på en av bilderna finns Lars Lundstedts pappa, Gösta Lundstedt med.

– Det var också speciellt, på den tiden var det inte vanligt att man tog fotografier, säger Lars Lundstedt.

Lars Lundstedt berättar att han föddes i Öregrund, där familjen bodde fram till 1948.

– Många som var anställda av Lotsverket, nuvarande Sjöfartsverket, och som jobbade på ostkusten hade sina familjer i Öregrund. Pappa jobbade på olika fyrskepp, bland annat det som låg vid Hävringe, innan han fick landstjänst 1948 och vi flyttade till Femöre, säger han.

Under åren i Oxelösund bodde familjen mestadels i fyrvaktarbostaden på Femörehuvud, men hade även en liten lägenhet inne i Oxelösund, vid Esplanaden. Lars Lundstedt berättar att han har en tre år äldre bror som gick från Femöre in till skolan i Oxelösund varje dag.

– Då var det mest stigar att gå på, det blev inte väg förrän vid Dalgången ungefär, säger Lars Lundstedt.

Själv hann Lars Lundstedt inte med att gå mer än en halv termin i skolan i Oxelösund under hösten 1952 innan familjen flyttade till Söderhamn. Gösta Lundstedt hade då sökt en ny tjänst, eftersom det ryktades att fyren på Femörehuvud skulle automatiseras, och blev fyrmästare på ön Storjungfrun, som ligger cirka en landmil utanför Söderhamn.

Själv bor Lars Lundstedt sedan många år i Iggesund, några mil norr om Söderhamn, där han jobbat som elingenjör på Iggesunds bruk. Men kontakten med Storjungfrun har han fortfarande kvar:

– Vi har en sommarstuga där, så vi spenderar mycket tid där under sommaren.

Under besöket på Femöre nyligen fick Lars Lundstedt med familjen också en rundvandring i Femörefortet. Anläggningen fanns inte när han flyttade från fyrvaktarbostaden 1952 och det här var första gången han fick en chans att se den inifrån.

– Man slås av att det är ett fantastiskt byggnadsverk, säger Lars Lundstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om