Nu är det jul igen. Men för många är julmånaden inte bara njutningsfull.
– Det äts mycket godsaker under julen som är "fulstämplade", som man inte "ska" äta. Även om man inte har en diagnos är det komplicerat och ångestfyllt för många att äta den där lussebullen, säger Johann Arogén.
Hon är kontaktperson på föreningen Frisk och fris lokalavdelning i Nyköping och Oxelösund. Föreningen arbetar mot ätstörningar och erbjuder stöd till drabbade och anhöriga, bland annat genom mentorer och stödgrupper. Hela december har föreningen utökat stöd via telefon och mail dit man kan vända sig med frågor och funderingar.
– För den som är drabbad går tankarna ännu mer på högvarv under julen. Hur man ska undvika matsituationerna och hur man kan kompensera för det man behövt äta.
Men inte bara julen kan leda till oro och ångest. Så fort sista biten julskinka är svald fylls spaltmetrar med kom-i-form-kampanjer som Johanna tycker att alla ska stänga ögonen för.
– Det är ingen big deal att man äter lite mer under julen. Kroppen anpassar sig och det jämnar ut sig.
Att just kom-i-form-dieter kan vara förödande har Johanna själv fått erfara. Efter sin graviditet började hon blogga om hur hon åt och tränade för att gå ner i vikt. Bloggen växte och hade snart blivit nättidningen Livskick. I samma veva påbörjade Johanna en kostvetarutbildning på Umeå universitet. Och det var under en föreläsning om ätstörningar hon insåg att allt inte stod rätt till.
– När jag såg diagnoskriterierna för bulimi förstod jag att jag var drabbad. Jag hade inte vetat att det fanns två sorters bulimi. Den vanligaste sorten handlar om att kräkas eller laxera. Typen som jag hade innebär att kompensera hetsätning med fasta, hårdbantning och extrem träning. Jag trodde att det var normalt men på senare år har jag förstått att jag haft olika typer av ätstörningar sen jag var åtta år.
Även Johannas kollega som är delägare i Livskick insåg att hon var sjuk. Kollegorna peppade varandra till en bättre självbild och byte fokus på Livskick som i dag handlar om hållbar hälsa med sunda ideal.
– Att blogga hjälpte mig att bli fri från tankarna. När jag skrev saker jag visste var sant blev det sant för mig också.
Under julen kan man som anhörig också få det jobbigt. Johanna menar att det är viktigt att säga till någon man misstänker har en ätstörning på ett kärleksfullt sätt, och inte ta det personligt om den personen förnekar eller blir arg. Man får se det som att man sår ett frö.
– Är personen medveten om sin ätstörning ska man inte koncentrera sig på hur den äter. Det kopplar bara mer skam och skuld till maten.
Den som vill söka hjälp kan vända sig till vårdcentralen eller en ätstörningsmottagning. Frisk och fri är inte vårdande men kan ge stöd genom tillfrisknandet.
– Frisk och fris inställning är att man kan bli helt frisk, och det finns belägg för att man kan bli helt fri från de här tankarna. Det har jag själv varit med om, att man kan bli helt fri.