– Jag försöker tänka etisk, schysst mat. Det behöver inte vara vegetariskt, men köttet ska vara svenskt och gärna ekologiskt och närproducerat.
Intresset för närodlat och ekologiskt har hon haft med sig sedan barnsben. Under uppväxten i utkanten av Uppsala odlade föräldrarna mycket själva i en stor trädgård och övrig mat inhandlades ofta från närliggande bondgårdar.
– Jag tycker om att använda sådant som växer i naturen. Hemma plockar jag bär och svamp. Mat och smaker är lite av en besatthet som jag ständigt går och tänker på.
Det gastronomiska intresset ledde till en restaurangskola, men efter praktik som ung tjej på diverse krogar upplevde hon en hård jargong och sexism i restaurangköken. Därför valde hon att söka sig till skolmatsvärlden.
För några år sedan jobbade hon i skolköket i det lilla samhället Laxne, utanför Gnesta. Där kunde skolbarnen komma in till Sofi i köket med en kopp blåbär eller kantareller som de hade plockat utanför. Kontakten med barnen, och möjligheten att göra allt från grunden och sätta sin egen prägel på maten, gjorde Sofi till en populär kock på skolan. Så pass att hon blev kontaktad av juryn för White guide junior, som årligen utser Sveriges bästa skolmatskök.
– Alla barn borde få uppleva att dra upp en morot ur jorden eller doften av kokande lingonsylt, säger Sofi.
När vi ses är det sista dagen för henne som kommunalt anställd kock. Tills nu har hon lagat klassisk husmanskost i offentliga kök. Men nu väntar ett nytt äventyr i privata och mer småskaliga kök. Framför allt blir det matlagning på Svalins spis, ett familjeföretag som driver restaurangen på Vårdinge folkhögskola. Där kommer hon att laga ekologisk och vegetarisk husmanskost. Rätterna blir till matlådor som säljs i mataffärer i Stockholm.
Kocklivet på Svalins kommer hon att kombinera med att stå i köket på restaurangen i Skottvångs gruva. Dessutom driver hon en hemmarestaurang, en typ av middagsklubb som blir allt vanligare. Vem som helst får komma hem till kocken, som bjuder på middag i hemmiljö. Gästerna betalar för sin del av råvaran.
I somras bjöd hon på trädgårdsfest. Den vegetariska buffén med vilda växter lockade 80 barn och vuxna. Men när maten serveras hemma vid matbordet brukar antalet gäster stanna vid åtta.
Klivet in på Svalins och Skottvångs hoppas Sofi kommer att innebära en större frihet att påverka matlagningen på ett personligt sätt, på samma sätt som i det egna köket där hemma.
– Matlådorna på Svalins är visserligen portionsförpackningar, men det kommer att kännas att det är hemlagat, säger Sofi.