"Vi måste prata om självmord"

Karoline Karlssons mamma tog sitt liv hösten 2013.Nu ordnar Karoline samtalsträffar i Nyköping.– Vi måste prata om psykisk ohälsa och självmord.

Karoline_Karlsson_6604 som smart objekt-1 kopiera.jpg

Karoline_Karlsson_6604 som smart objekt-1 kopiera.jpg

Foto:

Folk omkring oss2015-02-23 06:42

Karoline och hennes storebror växte upp i Lid och Nyköping med sina föräldrar. Deras mamma hade en bipolär sjukdom, vilket innebar att hon i perioder var antingen manisk eller deprimerad. 

– När mamma var deprimerad försökte hon ta sitt liv. Hon gjorde sexton självmordsförsök.

Mammans psykiska sjukdom påverkade förstås Karoline – både som barn och som vuxen.

– Jag har en egen bakgrund med psykisk ohälsa och gick för några år sedan in i väggen. Jag fick hjälp genom samtalsterapi.

När både hon och terapeuten kände att det snart var dags att avsluta terapin hände det ofattbara. Onsdagen den 2 oktober 2013 knackade en polis på på Karolines och hennes sambos dörr.

– Klockan var exakt 18:16. Jag minns det som i går...

Polisen och en krishanterare kom med beskedet att hennes mamma hittats död i sin lägenhet.

– Mamma hade lyckats med sitt sjuttonde självmordsförsök, säger Karoline, men tillägger snabbt att lyckas egentligen är fel ord i sammanhanget.

Förlusten var smärtsam.

– Jag hade förberett mig på att mamma skulle ta sitt liv. Ändå kom beskedet som en chock.

Hon delade sorgen med närstående, framför allt sin bror, sin sambo och sin moster. Hon fortsatte att träffa sin terapeut. Hon började också gå på samtalsträffar i Norrköping via Spes – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd.

– Det var en stark upplevelse att komma dit. I början lyssnade jag mest och grät mycket. Det var viktigt för mig att få träffa andra som liksom jag hade förlorat någon i självmord.

Hon mötte kvinnor och män i alla åldrar och med olika bakgrunder. Med dem kände hon samhörighet.

– Där fick jag höra att alla känslor jag bar på – ilska, glädje, sorg och skuld – var okej, att många andra kände likadant och att jag inte var ensam. Jag kunde lära mig av att lyssna på de andra.

I höstas drog Karoline i gång öppna samtalsträffar i Nyköping. I morgon, tisdag, drar vårens träffar i gång.

– Alla som förlorat någon i självmord är välkomna! Det spelar ingen roll vem som tagit sitt liv eller när. Vi fikar och pratar på ett avslappnat sätt om ett svårt ämne, om hur det kan vara när sorgen drabbar oss efter att en närstående tagit sitt liv.

Karoline betonar hur viktigt det är att prata om psykisk ohälsa och självmord – i preventivt syfte, i syfte att ge stöd till de efterlevande och att lyfta bort det tabu som finns kring självmord

Hon har slutat samtala med terapeut, men fortsätter att varannan måndagskväll åka till samtalsträffar i Norrköping.

– Utan dem hade jag nog mått väldigt dåligt fortfarande. Det känns konstigt, men det känns som om jag ändå mår bra i dag.

Fotnot: Vårens samtalsträffar i Nyköping äger rum klockan 18 den 24 februari, 24 mars, 28 april och 26 maj i Spes-lokalen, Gamla Bryggeri-området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om