Vill utveckla turismen i Oxelösund

Skärgården och närheten till havet är starka argument när det handlar om att locka besökare till Oxelösund, menar Johanna Åkerman, som sedan mars i år är ny turismansvarig i kustkommunen och ser fram emot att ytterligare utveckla den lokala besöksnäríngen.

FOO Johanna Åkerman_002.jpg

FOO Johanna Åkerman_002.jpg

Foto:

Folk omkring oss2015-05-14 13:18

Johanna Åkerman berättar att hon har jobbat med turism på olika sätt under en lång rad år och även har en utbildning i turism vid högskolan i Kalmar med sig i bagaget.

– Jag har bland annat varit reseledare hos Fritidsresor, jobbat på turistbyrån i Nyköping och på Träffpunkten, den stora turistbyrån i Färjestaden på Öland, säger Johanna Åkerman.

Johanna Åkerman tror att hon i det nya jobbet som turismansvarig i Oxelösunds kommun kommer att ha god nytta av de blandade turismerfarenheter hon har med sig. Att den teoretiska utbildningen i kombination med mycket arbete på fältet blir en bra mix.

När det stod klart att turismen i Oxelösund skulle bli Johanna Åkermans nya ansvarsområde tog familjen beslutet att flytta från Stockholm till Nyköping.

– Så jag är en tillbakaflyttare, eftersom jag kommer från Nyköping från början, säger hon.

Även om Johanna Åkerman nu valt att bo i Nyköping har familjen även en fast punkt i Oxelösund, berättar hon.

– Vi har en sommarstuga på Hasselö-Bergö i Oxelösunds skärgård.

När det handlar om det nya jobbet som ansvarig för turismen i Oxelösund har Johanna Åkerman en hel del utvecklingsidéer. Bland annat vill hon se ett ännu större samspel mellan de olika aktörerna i besöksnäringen, att de har god kunskap om varandra och tipsar besökare om de olika besöksmål som finns.

Ett större regiontänkande ser Johanna Åkerman också som en framgångsfaktor för turismen. Hon menar då dels att Oxelösund och Nyköping ses som en region av turister och andra besökare, dels att hela Sörmland också kan betraktas som en region för turismen.

– Samarbetet inom turismen i länet kan absolut utvecklas, säger hon.

– Det handlar också om att tänka nytt lokalt, säger Johanna Åkerman, och lyfter som ett exempel upp möjligheten att erbjuda turister upplevelsepaket där de får hyra cyklar att ta sig runt mellan olika besöksmål.

Inför den kommande sommarsäsongen är Johanna Åkerman glad över att kommunen satsar på att anställa tolv ungdomar i de övre tonåren som ska jobba som turistvärdar, vilket ger en förstärkning till turistbyråns verksamhet. Turistvärdarna ska vara mobila i kommunen och finnas på olika ställen. Bland annat kommer deras dagar att styras av vädret, säger Johanna Åkerman.

– Är det en solig dag så kan några av dem åka ut till Jogersö havsbad, exempelvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om