När Gunnar Wetterberg först fick frågan om att skriva en bok om Wallenbergarna tackade han nej. Han visste hur omfångsrikt familjens arkiv var och ville inte riskera att dras in i ett projekt som kunde fortgå i årtionden.
– Men sen kom vi överens om att jag skulle utgå från de många böcker som redan finns om enskilda familjemedlemmar och de olika bolagen. Då kändes det som en mer hanterlig uppgift, förklarar Gunnar Wetterberg.
Att skriva boken "Wallenberg — ett familjeimperium" tog nästan tre år. Överenskommelsen med uppdragsgivarna var enkel. Gunnar Wetterberg hade fria händer att skriva precis vad som helst. Å andra sidan fick familjen göra vad de ville med manuset när det var klart.
– Ville de gömma boken i giftskåpet så var det fritt fram, säger Ginnar Wetterberg.
Men det färdiga resultatet hamnade aldrig i något skåp, utan kom ut på Bonniers förlag i somras. Nu på torsdag, den 12 december, kommer Gunnar Wetterberg till NK-villan i Nyköping och berättar om sitt bokprojekt.
Som historiker och ekonom hade Gunnar Wetterberg, tills alldeles nyligen anställd som samhällspolitisk utredare på fackorganisationen SACO, ganska bra koll på familjens Wallenberg. Han har inte grävt ner sig i "snaskiga familjedetaljer", förklarar han, även om han i bokens början berättar om diverse sjaskigheter och affärer i familjens historia. Målet har i stället varit att besvara frågan: "Vad har familjen Wallenberg betytt för svensk politik och svenskt näringsliv?".
– Wallenbergarna byggde upp det moderna svenska bankväsendet och hade väldigt tidigt mycket goda internationella förbindelser. De har också haft en maklös känsla för teknologiska genombrott som kunde kommersialiseras och begrep sig på det vi kallar "snilleföretag". Jag vågar påstå att det är Wallenbergarnas förtjänst att vi har så många stora multinationella företag i Sverige.
Nu reser Gunnar Wetterberg runt i landet och berättar om boken. Och nästan varje gång reser sig någon äldre person i publiken och berättar om sina egna möten med någon i familjen Wallenberg.
– Det var något som jag inte hade tänkt på innan, hur djupt in i många svenskars vardag som familjen Wallenberg trängt in. Många människor har jobbat i något av Wallenbergs företag och faktiskt också träffat någon i familjen.
Vid sidan av sitt vanliga arbete som ekonom och utredare har Gunnar Wetterberg tidigare skrivit böcker även om Axel Oxenstierna och Riksbanken. Men nyligen bestämde han sig för att börja skriva på heltid. Nästa projekt är att skrivas Skånes historia i tre band. En rätt mäktig uppgift, konstaterar Malmösonen Gunnar Wetterberg med ett skratt. Men han har skaffat sig en deadline genom att lova att lämna del ett till förlaget i mars 2015.
– Skåne ligger mitt i skärningspunkten för en massa kulturella impulser. Under hela medeltiden var Lund ärkebiskopssäte och på 1500-talet utvecklades Malmö till en stark köpmannastad. Sen har vi hela försvenskningen. Det finns mycket spännande att skriva om.