Riksdagen har sagt ja till det omstridda DCA-avtal som ger amerikansk militär tillgång till 17 svenska baser runt om i landet. Med undantag för Vänsterpartiet och Miljöpartiet står alla partier bakom beslutet.
Avtalet är tänkt att underlätta för Nato-stöd vid händelse av kris eller krig. Baserna ska också fungera som vapenlager. V:s och MP:s kritik består av att det saknas klausuler som förbjuder lagring av kärnvapen på svensk mark.
Det står nu klart att varken Skavsta flygplats eller Oxelösunds hamn omfattas av avtalet.
När förslaget lades fram i slutet på förra året påpekade Johan Hederstedt, Sveriges överbefälhavare 2000–2003, att Skavsta som gammal militärbas har goda förutsättningar att kunna lagra krigsmateriel för en eventuell insats i Sverige.
– Där fanns förut Sveriges största flygflottilj F11. Flygplatsen har fortfarande utmärkta landningsbanor, vilket är en förutsättning. Närheten till en stor hamn i Oxelösund säkerställer dessutom införsel av materiel och Nyköpings kommun skulle kunna säkerställa stöd och service till basen, sa han då.
Nu blir det inte så.
– Man verkar ha haft grundkravet att där i dagsläget ska finnas militär personell på plats på de utvalda baserna, konstaterar Johan Hederstedt.
– Jag tycker att det hade varit bra om Skavsta och hamnen i Oxelösund hade kunnat bli en av baserna. De är och kommer att förbli strategiskt viktiga platser att för det svenska försvaret, och de är naturligtvis viktiga att försvara.
Förutom de goda militära förutsättningarna menar den före detta överbefälhavaren att kommunen går miste om andra fördelar:
– Det varit positivt för kommunen eftersom att baserna skapar väldigt många arbetstillfällen.
Det rör sig nämligen inte bara om vapenlagring och korta visiter från USA:s militär. Snarare kommer hela amerikanska mini-samhällen att anläggas på baserna.
– Jag har varit på liknande baser i Tyskland. De har en helt egen infrastruktur med egna affärer och bostäder – där fanns till och med en McDonalds, skrattar han.
Johan Hederstedt ser inte heller någon öppning för Skavsta som amerikansk militärbas i närtid.
– De ser inte så ut i dagsläget. Lagt kort ligger, då får man acceptera det, säger han.
Urban Granström, ordförande i Nyköpings kommun som deläger Skavsta flygplats, bekräftar den bilden.
– Inga sådana samtal har förts. Men Skavsta är alltjämt en viktig tillgång som står till Natos förfogande i och med Sveriges inträde i Nato, säger han.