"Kan jag hjälpa andra att komma igång är det asbra"

Andreas Bergqvist har spelat bakom Kapten Röd och turnerat riket runt som dansbandstrummis. Men det brinnande musikintresset gäller mer än den egna karriären. Andreas ser inte andra musiker som konkurrenter utan jobbar hårt för att få igång musiklivet i Nyköping genom att stötta andra band.

Fredagsgäst2014-01-03 07:33

– Dagen man börjar jämföra sig med andra är man på fel spår. Hur mycket man än tränar på sitt instrument kommer någon annan att vara duktigare. Så det är bättre att inse att i den här branschen sitter alla om inte i samma båt så i samma hav. Kan jag hjälpa någon att komma igång är det asbra, säger Andreas när vi ses över en kopp fika. Efter vårt möte ska han vidare till Studiefrämjandet där han jobbar som handläggare för studiecirklar och trumlärare.

Andreas är övertygad om att Nyköpings musikliv har potential att komma igång mycket mer och jobbar för det på flera sätt. Förutom att lära andra spela trummor arrangerar han livespelningar på Magasinet en gång i månaden. Och i vår är han en av de drivande bakom Studiefrämjandets rikstäckande musiktävling Livekarusellen. 26 band från Sörmland tävlar i olika deltävlingar på fritidsgårdar runt om i länet. Vinnarna får vara med och tävla i riksfinalen som äger rum i maj. Alla är välkomna att delta oavsett ålder, erfarenhet eller musikstil.

– Livekarusellen är väldigt bra om man är ett nytt eller gammalt band som vill komma ut och spela. Det blir minst tre spelningar per band och så får man konstruktiv kritik från en expertjury. Dess utom är det en möjlighet att knyta kontakter med folk i branschen. Jag har inte hört alla band i årets startfällt, men de jag hört är grymt bra akter, säger Andreas entusiastiskt.

Musiken har länge varit Andreas huvudfokus. 2003 var han med och startade reggaebandet Skank the Bones som själva repade på Studiefrämjandet i Nyköping. Bandet som var igång i fem år var ute mycket på vägarna och spelade bland annat med Kapten Röd.

– Studiefrämjandet hjälpte oss med allt från spelningar, bilar, bensinpengar och billig replokal. Redan under den här tiden jobbade vi mycket med att arrangera och jag fick känna på att stå på många ben i musikbranschen. Det var då jag kom på att jag ville jobba med att arrangera och hjälpa andra.

Efter att ha bott i Arvika och Stockholm, pluggat musik på folkhögskola och spelat professionellt i dansband ett par år kände Andreas "att det var nog med Stockholm" och dags att göra något. Något blev att flytta tillbaka till barndomsstaden.

– Jag gillar Nyköping, det är en schysst stad där det händer mycket. När jag flyttade hem började jag gå till Studiefrämjandet och pitcha in idéer. En dag sa jag att "ni borde anställa mig". Och de gjorde de. Att spela i band är den mest demokratiska process man kan hålla på med. Men det måste finnas naturliga steg att komma ut och spela. Det är där jag vill komma in.

Andreas beskriver sig själv som en vanlig snubbe som umgås mycket med vänner, familj och flickvännen. Och så gillar han att träna. Men den mesta tiden går till musiken.

– Gränsen mellan jobb och inte jobb blir väldigt diffus när man jobbar med sin hobby.

Det blir en hektisk start på nya året för Andreas del som jämte arbetet på Studiefrämjandet och Livekarusellen fortsätter att spela med dansbandet Execss. Men ett tufft schema är inget som skrämmer honom.

– Det är kul att gigga utöver jobbet. Jag är lyckligt lottad som får jobba med något som är så givande, socialt och kul. Jag älskar mitt jobb och trivs med tanken att allt ser lika dant ut i framtiden. Det här är drömmen. Eller min dröm i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om