Nej till wellpapp på återvinningen

Småföretagare i kommunen är förstummade över att de plötsligt inte längre får slänga wellpapp, tidningar och förpackningar på återvinningen i Vackerby.

Joakim Wång är företagare på kommunen. "En del får bråka på återvinningen för minsta lilla pappersbit som kommer från företaget, det är synd. Själv strajpar jag inte min bil för att även kunna slänga privat avfall. Det är inte alla företagare som har två bilar", säger han.

Joakim Wång är företagare på kommunen. "En del får bråka på återvinningen för minsta lilla pappersbit som kommer från företaget, det är synd. Själv strajpar jag inte min bil för att även kunna slänga privat avfall. Det är inte alla företagare som har två bilar", säger han.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta 2022-11-19 19:19

– Det är inget jag känner till, jag blir alldeles chockad. Hur ska jag göra nu? säger en företagare i Gnesta centrum. 

Emballage är ett ständigt problem för näringsidkare, eftersom smått som stort kommer i förpackningar. Nu måste den som driver eget i Gnesta åka till Katrineholm eller Salem för att bli av med skräpet.

– Det är inte så företagsvänligt. Det blir en kostnad som jag inte tror att många företagare har råd med, säger Joakim Wång som driver eget.

undefined
Producentansvaret handlar om att transportera, återvinna eller återanvändas. Varje år ska företagaren rapportera till Naturvårdsverket om hur stor mängd förpackningar företaget satt på marknaden och hur insamlingen av dem hanteras, samt betala en avgift till Naturvårdsverket.

Flera småföretagare säger att informationen inte har varit tydlig. Många menar att Gnesta kommuns hemsida är snårig och att det krävs många ”klick” för att få svar.

FTI har verksamhetsinsamling i alla Sveriges kommuner. På deras webbplats kan man söka efter närmaste mottagningspunkt.

– Vi på FTI erbjuder möjlighet för småföretag att kostnadsfritt lämna sina förpackningar på någon av våra mottagningspunkter. Hittar man inte sin kommun i kartan är man välkommen att kontakta oss, säger regionchefen Mikael Edenkvist via mejl.

De företagare i Gnesta som tidningen har talat med hänvisar till företagskortet – men det gäller inte för kartonger, tidningar och förpackningar.

– Jag brukar smygslänga kartonger i återvinningen. Min verksamhet skulle inte fungera annars, säger en annan småföretagare.

undefined
"Har man en fast verksamhet kan man också prata med sin fastighetsägare om avfallshanteringen och eventuellt sluta en överenskommelse. Har man som företag stora mängder förpackningsavfall bör man kanske undersöka om man ska få materialet hämtat" skriver FTI till tidningen.

Björn Norgren, arbetsledare på Återvinningen i Gnesta, förklarar att det inte finns tillräckligt med plats. Han rekommenderar företagarna att skaffa container eller anlita en firma som kör bort skräpet regelbundet.

Hos nästan alla företag som tidningen besöker är förpackningar ett stort problem. Trots att de vikts ihop eller klippts sönder är de ständigt i vägen – bakom kulisserna, på den arbetsyta kunden inte ser.

– Jag har inte plats med så mycket förpackningar och wellpapp i min butik. Ingen mark att ställa en container på heller. Dessutom kommer det ju en kostnad som jag knappast skulle ha råd med. Det går inte heller att vara klimatanpassad om jag flera gånger i veckan måste sitta i bilen i två timmar, säger en tredje företagare.

Martin Elford, ordförande för Företagarna i Trosa och Gnesta, är förvånad.

– Det är ju jättekonstigt på olika plan. Dels försämrar det konkurrenskraften för våra företagare. Det blir också kontraproduktivt och i slutändan höga kostnader för företagen och i längden dyrare för kunden, säger han.

undefined
Företagare i Gnesta kommun måste åka till Katrineholm eller Salem för att slänga wellpapp, tidningar och förpackningar.

Gnesta kommun känner till problemet, men för tillfället är det inte deras ansvar:

– Förpackningar lyder under producentansvar och är inte en kommunal fråga, hälsar samhällsbyggnadschef Anna-Karin Lindblad Wieslander i ett mejl.

Det ändras dock den 1 januari 2024, enligt en ny förordning i miljöbalken som kom i juni i år.

undefined
Här på återvinningscentralen stoppas bilar med företagsnamn på om man inte har företagskort. Men trots kortet kan man inte slänga vad som helst.

Östra Sörmlands kommuner har olika rutiner för avfall från företag, visar det sig.

I Oxelösund inför man 1 januari 2023 företagskort med en kostnad på 2 500 kronor för tio besök.

– Men det finns material som man måste åka in till en annan kommun med för att slänga. Det kan vara asbest, eternitskivor och asfalt med mera, säger Sofia Rappestad, miljö- och renhållningschef på Oxelö energi.

Ulrika Juul är ordförande för Företagarna i Nyköping och Oxelösund:

– Det här är en fråga som vi har lyft i våra kommuner, som småföretagare får man köra till Norrköping med schakt- och jordmassor. Med högre transportpriser och klimatanpassning kan vi inte ha det så här. Det påverkar i alla led, det är förödande och underlättar inte för företagare.

2024 tar kommunerna över

 I juni 2022 presenterade regeringen en ny förordning om producentansvar för förpackningar där kommunerna ska ansvara för att samla in förpackningsavfall från 1 januari 2024.

De ska också tillhandahålla fastighetsnära insamling för pappers-, plast-, glas och metallförpackningar från 2027.

Källa: Regeringen

Anna-Karin Lindblad Wieslander har informerat politikerna i kommun om att 2023 utreda framtidens återvinningsgård för näringslivets skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!