70 år av kärlek till musik i Gnesta

På lördag fylls Elektron av nuvarande och tidigare medlemmar av Gnesta musiksällskap för en jubileumskonsert för att fira 70 år.

På bilden ses urmedlemmar ur Gnesta musiksällskap vid en konsert i Frustuna kyrka på 60-talet.

På bilden ses urmedlemmar ur Gnesta musiksällskap vid en konsert i Frustuna kyrka på 60-talet.

Foto: Privat

Gnesta kommun2019-10-31 21:29

– Vi har bjudit in före detta dirigenter och medlemmar, totalt runt 40 personer, för jubileumskonserten, säger Bengt Matsson, som innehar dirigentpinnen i dag. 

Han och Sten Eriksson, som var dirigent från 1974 till 1996, har med sig fotoalbum där de kikar på bilder från åren som gått. 

– Titta här, här har vi ju ett program från när vi firade 25-årsjubileum, säger Sten, och plockar försiktigt fram en gul pamflett ur albumet.

Då spelades bland annat Intrada av Mozart, tre melodier från "Faust" av Gounod, en svensk svit och det hela avrundades med Pomp and circumstance. Och det är en lika brokig blandning stycken som kommer ges under lördagens konsert.

– Det är allt från Wiener Blut av Strauss och Trumpet Voluntary till musik ur West Side Story och Kristina från Duvemåla, säger Bengt.

Musiksällskapet bildades 1949. Man började smått, den första tiden hade man tio medlemmar. 

– Det var en blygsam start med amatörer och kantorer. När jag började som rektor för dåvarande musikskolan ingick dirigentskapet för musiksällskapet, och det fanns en folkbildande tanke, att musik skulle vara för alla, säger Sten.

Musiksällskapet har under åren medverkat vid flera viktiga händelser i Gnestas historia. Bland annat spelade man vid invigningen av Elektron och Frejaskolan. Under åren har man också gett många uppskattade konserter. 

– Det finns väldigt många fina minnen. Särskilt minns jag konserter med speciella gäster, som Lasse Lönnroth eller Roger Pontare, det är höjdpunkter. Men det är ju att få träffas och spela tillsammans med trevligt folk som är det centrala.

Gnesta musiksällskap har än i dag samma grundtanke och uppdrag – att vara en folkbildande samlingspunkt för musikutövande Gnestabor. 

– Under åren har samarbetet med musikskolan och senare kulturskolan varit väldigt viktigt, också för att få in nya medlemmar. Där var projektet med musikalen "Momo – eller kampen om tiden" som var den största uppsättning som gjorts i Gnesta särskilt kul. Annars är det knepigt att få in ungdomar, när de börjar gymnasiet och måste pendla finns inte tiden för dem, säger Bengt Matsson, och fortsätter:

– En viktig del av Gnesta musiksällskap är att alla är välkomna, vill man vara med så får man det. Så kommer det vara i framtiden också. Och framöver väntar en satsning där vi ska spela julkonsterter på äldreboenden. Det ser vi fram emot.

Bengt Matsson, nuvarande dirigent, och Sten Eriksson, tidigare dirigent, pratade minnen och framtid.
Bengt Matsson, nuvarande dirigent, och Sten Eriksson, tidigare dirigent, pratade minnen och framtid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!