8 miljoner extra går till kompetensväxling

Åtta miljoner av budgeterade extrapengar viks åt kompetensväxlingen. En "intern omfördelning" kommer också göra att landsbygdsskolor får mer pengar.

Linda Lundin (S), nämndordförande, berättar att en intern omfördelning gör att landbygdsskolorna får extra resurser.

Linda Lundin (S), nämndordförande, berättar att en intern omfördelning gör att landbygdsskolorna får extra resurser.

Foto: Sandra Nordin/Jessica Gow/TT

Gnesta kommun2020-03-16 06:34

I januari ställdes barn- och utbildningsnämnden in, och i februari flyttades mötet fram. Budgetarbetet tog längre tid än beräknat.    

– När vi suttit ner och gjort budgetarbetet har respektive chef och rektor fått inkomma med kostnader man väntas ha under 2020, och utifrån det har vi tagit fram en budget. Budgetarbetet är väl genomarbetat vilket är bra, men därför har det också tagit längre tid. Det är inte bra att dra budgeten i mars, den borde tagits innan årsskiftet, men nu är det i alla fall en väldigt genomarbetat budget, säger nämndordförande Linda Lundin (S).   

Tidningen har tidigare skrivit om hur barn- och utbildningsförvaltningen får 11 miljoner extra i 2020 års budget. 

Administrationens budget minskar med 2 miljoner och förskolans budget med 3,4 miljoner vilket förklaras med att det ligger närmare den faktiskt kostnaden för 2019.     

Den pengapotten på cirka 16,5 miljoner strösslar barn- och utbildningsnämnden ut på följande vis:  

Grund- och gymnasiesärskola får 4,3 miljoner extra och gymnasieskolan får 2,8 miljoner extra. Kulturskolan, elevhälsan och kostenheten får också extra.

Den största posten är kopplad till kompetensväxlingen: 8 miljoner av de extra pengarna kommer gå till kostnader för kompetensväxlingen och kostnadsökningar för löner inom grundskolan.

– Det känns bra att vi utökar budgeten med 8 miljoner, de pengarna behövs. Vi vet också att grundskolan har brottats med ett underskott i flera år så att då kunna tillskjuta medel för att genomföra kompetensväxlingen känns bra, säger Linda Lundin.

Skolan har de senaste åren dragits med miljonsunderskott, i augusti flaggades det för minus 7 miljoner. För att få bukt med det blev man restriktiv med vikarier, inköp och såg över bland annat skolskjutsarna och stoppade taxi till och från fritids.

– Det gjordes för att hämta hem underskottet. I årsredovisningen i slutet av mars får vi se hur utfallet blev, om vi lyckades hämta hem något, säger Lundin, och fortsätter:

– Hela 2019 har präglats av kompetensväxlingen och en ekonomi i balans, det fokuset kommer fortsätta under 2020. Bara för att vi tillsätter 8 miljoner betyder inte det att man kan sluta tänka på kostnadseffektivitet.

Eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna inte styr med egen majoritet, klubbades kommunens årsbudget i samarbete med Liberalerna och Centerpartiet. Då sade man att eftergifter till de C och L kunde komma att märkas i nämndernas budgetar. 

På frågan om de fått med något särskilt i skolans budget, svarar oppositionsråd Håkan Ekstrand (C):

– Det är inte något specifikt där inte, men vi säkrar landsbygdsskolorna, där har vi ett löfte om att det inte händer något med dem, och att de ska få lite bättre resurser, säger han. 

– Vi ser inte att vi kommer lägga ner några skolor, svarar Linda Lundin. 

Hon bekräftar att det finns omfördelning av resurser som kommer gynna landsbygdskolorna i 2020 års budget. Systemet med elevpeng görs om. 

– Vi gör en intern omfördelning och det gynnar de mindre skolorna, som ligger på landsbygden. Det känns väldigt bra, för det blir en mer likvärdig resursfördelning. För skolor med få elever har det tidigare systemet gjort dem sårbara, nu kompenserar vi det och ger dem bättre förutsättningar, och det sker både i grundskola och förskola.

Kompetensväxlingen

I höstas fattade barn- och utbildningsnämnden ett beslut om att genomföra en kompetensväxling där obehöriga personal ska bytas ut mot behörig. Det berör särskilt fritids, och bakgrunden till det är nya lagkrav. 28 personer har varslats om uppsägning, flera av dem har jobbat många år i skolan.

Tidningen har tidigare rapporterat om hur föräldrar är oroliga över hur man ska klara bemanningen, men också om hur Frejaskolans rektor inte alls är orolig för det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!