Ännu ingen kommunchef i Gnesta

Fem chefer lämnade, två av tjänsterna har tillsatts. I övrigt är det tillfälliga lösningar – och en chefstjänst tas bort helt.

Fem chefstjänster blev lediga – två har tillsatts.

Fem chefstjänster blev lediga – två har tillsatts.

Foto: Karl Olsson/montage

Gnesta kommun2019-12-05 09:22

Förra kommunchefen Christina Hedberg gav i april besked om att hon slutar. Hedberg sade då att hon ville stanna tills en efterträdare var på plats.

Men riktigt så blev det inte, trots förhoppningar om att vara klara med en annons till påsk. Hedberg har gått vidare till sitt nya uppdrag. Rekryteringen av ny kommunchef har dock satts på paus. Näringslivschef Anna Sandklef är fortsatt tillförordnad kommunchef. 

– Ja, det var planen redan i somras när vi kom fram till lösningen med Anna som tillförordnad, att då kör vi på det under hösten och framåt vintern sätter vi oss ned och tittar över situationen. Vi ville fokusera på att ha ordning på saker och ting och ha budget i mål. Den fortsatta processen tar vi de närmsta veckorna, säger kommunalråd Johan Rocklind (S). 

Förutom kommunchef behövde Gnesta kommun också rekrytera andra chefer. I somras skrev tidningen om hur fem högt uppsatta chefer lämnat sina tjänster på mindre än ett halvår. Charlotte Scherlin har tillsatts som HR-chef och Julia Zetterstrand som kanslichef, och kommunchefstjänsten är tillfälligt löst. Tjänsten som chef för barn- och utbildningsförvaltningen har även den en tillfällig lösning i form av en konsult, Monica Tägtström Bergman. 

– Vi behöver ha en bra chef och de lösningar vi tittade på internt har alla stora uppdrag att genomföra. Vår bedömning är att vi behöver någon utifrån, och i väntan på en permanent är det här en bra lösning. 

De ansökningar som tidigare kommit in har inte känts som "något att gå i mål med", säger Rocklind. Men en konsultlösning kan vara dyr.

– Det kan det vara i det långa loppet, men att inte ha bra chefer är en ännu dyrare lösning, då tappar vi styrkraft och förmåga. Det är klart att det oftast är lite extra kostnader med konsultlösningar, men det här är en riktigt bra person som kan göra mycket bra i verksamheten de närmsta månaderna. 

Vad gäller tjänsten som teknisk chef kommer den inte att tillsättas.

– I nuläget ser det ut som den inte tillsätts. Man har sett över ansvarsfördelningar och det blir ingen liknande funktion i dagsläget. 

Är det för att spara pengar?

– Inte nödvändigtvis, även om det alltid är bra att se över saker med ett ekonomiskt perspektiv. Men här har vi sett att vi kan bygga en organisation som är stark på annat antal personer. Det behöver inte vara besparingsskäl, det viktiga är att vi har bra organisationer.

Kommunalrådet Johan Rocklind (S).
Kommunalrådet Johan Rocklind (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!