Träskyddspriset utfärdas av Träskyddsföreningen och ska uppmärksamma "hållbar och beständig stadsutveckling".
– Det är mycket som har gjorts för att man ska kunna ha den här träbron. Den har haft ett högt kulturvärde, det är därför man har valt att bygga en replik, säger Gunnar Axelsson som vikarierar för renoveringens projektledare Martin Larsson.
Jälundsbron är ungefär 150 år gammal, och enligt Gunnar Andersson bör en träbro av den typen kunna stå i 50–80 år till med regelbunden tillsyn.
– Den har byggts så modernt man kan med nya pålar så man kan få de här gamla stenkistorna. Man ska få någonting som för bygden blir bra i kombination med att den ska stå i ett antal år till, säger Gunnar Axelsson.
Fredrik Westin, VD på Träskyddsföreningen, hoppas på att träskyddspriset ska bli en årlig händelse.
– Kandidaterna är ganska vitt skilda. Det är allt ifrån stadstorg med musikarenor till en bro. Allt som på något sätt sticker ut och inspirerar andra kommuner att använda trä och traditionella metoder istället för betong, säger han.
Alla byggnader som är nominerade kommer publiceras på Träskyddsföreningens hemsida som goda exempel.
– Just den här bron har en fantastisk historia med tanke på hur länge den har funnits och hur länge den har varit en viktig förbindelselänk. Det är extra roligt att man inte bara jobbade med dagens vanliga byggmetoder, utan ansträngde sig och gjorde som man har gjort tidigare. Det tycker jag absolut inspirerar, säger Fredrik Westin.