Kommunen tog i höstas in anbud från hela landet, och bedömde sedan förslagen anonymt. Uppdraget gick till Art lab Gnesta i grannkommunen.
– Det känns jätteroligt. Det är kul att de är så ambitiösa med både budget och tidsplanering, säger Signe Johannessen på Art lab Gnesta.
En arbetsprocess där eleverna får vara med och delta vägde tungt i upphandlingen. Därför var det kanske inte så konstigt att valet föll på just Art lab Gnesta, som bland annat har skapat det uppskattade konstverket Trappgatan tillsammans med just skolelever.
– Vi jobbar med en ganska specifik deltagarmetod som vi bland annat använder med Squid squad nu, säger Signe Johannessen.
Vilket typ av konstverk det blir återstår att se, men klart är att det blir en tredimensionell skapelse som ska stå utomhus, på skolgården.
Sara Fältskog Eldros, fritidschef på Trosa kommun, ser fram emot projektet.
– Vi hoppas på en gedigen process där barnen får känna en stark tillhörighet och delaktighet. Det märktes tydligt i anbudet att Art lab Gnesta kunde redogöra för en bra arbetsprocess på ett trovärdigt sätt, säger hon och fortsätter:
– När målgruppen får vara delaktig så blir resultatet bra.
Kontraktet är värt en halv miljon kronor. Det motsvarar Trosa kommuns policy att avsätta en procent av kostnaden för nya byggnader till offentlig konst.
Trosa kommun har även sökt Skapande skola-pengar från Kulturrådet för projektet. Svaret på den ansökan kommer senare i vår.