Avgångsvederlag på hundratusentals kronor

Kommunen betalar 857 000 kronor i avgångsvederlag för att bli av med den avstängda hemtjänstpersonalen.

Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage.

Foto: TT/Maja Edsö

Gnesta kommun2020-01-18 14:43

Fyra personer inom hemtjänsten stängdes av. Fyra personer inom hemtjänsten sades upp. Fyra personer inom hemtjänsten fick uppsägningarna ogiltigförklarade av facket som ansåg att de saknade giltig grund, och fyra personer inom hemtjänsten kom till slut överens med kommunen om att sluta – för ett pris.

Till person nummer ett betalar kommunen ut 269 169 kronor.

Till person nummer två betalar kommunen ut 54 726 kronor.

Till person nummer tre betalar kommunen ut 234 295 kronor.

Till person nummer fyra betalar kommunen ut 298 295 kronor. 

Totalt alltså en summa på nästan 857 000 kronor i avgångsvederlag. 

I dokument från kommunen kan man läsa om hur förhandlingarna gått till och om hur meningarna mellan parterna skiljer sig åt. 

Medarbetarna ska vid olika tillfällen inte ha utfört det arbete de ålagts. Enligt Kommunal beror det på en stressad arbetssituation och att medarbetarna flera gånger signalerat att situationen varit ohållbar. Enligt hemtjänstledningen handlar det om att personerna "varit del av den kultur som vissa medarbetare inom avdelning X utvecklat, där de inblandade underlåtit att följa fattade beslut".

Olika versioner av händelseförloppet alltså, men utgången är tydlig och överenskommen: kommunen betalar avgångsvederlag.

Charlotte Scherlin är HR-chef i Gnesta kommun.

Hur vanligt är det att man ger avgångsvederlag till personer man velat säga upp?

– Det går inte att säga hur vanligt det är. Vi tittar på varje enskilt fall. 

Men om man ser till de senaste åren, finns det fler fall i Gnesta kommun?

– Som sagt, vi tittar på varje enskilt fall. Det är klart det inte är vanligt, men heller inte ovanligt. 

Enligt Charlotte Scherlin är det ännu inte klart från var pengarna ska tas. Socialförvaltningen, som hemtjänsten ligger under, gick förra året med ett miljonunderskott

Var tas pengarna ifrån? Från socialförvaltningen? 

– Det är inte klart än.

Men brukar kommunen ingå avtal för hundratusentals kronor utan att veta varifrån pengarna ska tas?

– Vi samverkar såklart internt, det pågår diskussioner och där står vi nu, det är inte klart än. Det hela är självklart förankrat, säger hon.

 Att summorna skiljer sig åt beror bland annat på att de baseras på lön.

– Grundlön är en vägande faktor, sedan har överenskommelse träffats där andra aspekter finns som väger in, och överenskommelsen är individuell från fall till fall. I övrig kan vi inte kommentera enskilda fall.

Om kommunen haft rätt i sak hade man väl kunnat avsluta de här anställningarna utan att behöva betala avgångsvederlag?

– Det är alltid olika perspektiv som spelar in från båda parter. De olika parterna har sin uppfattning om vad som är rätt i sak. Utifrån detta perspektiv har utgången varit att medarbetare och arbetsgivare har träffat en överenskommelse. 

Jag omformulerar frågan om kommunen haft arbetsrättsligt tillräckligt på fötterna för att säga upp de här personerna hade man väl inte behövt göra överenskommelser?

– Vi har skyldighet att överlägga och ha förhandlingar. När den fackliga organisationens perspektiv står emot arbetsgivarens perspektiv kan den fackliga organisationen begära tvisteförhandling och så länge vi inte är i enighet kan vi inte verkställa. Sedan har det i det här fallet utmynnat i en överenskommelse. Det finns olika beslut bakom det från båda parter efter ett förhandlingsarbete som pågått. Vi har olika uppfattningar i sakfrågan och det har slutat med en överenskommelse. 

Det här har hänt

I september stängde Gnesta kommun av fyra medarbetare inom hemtjänsten. Anledningen sades vara klagomål från medborgare. Efter en utredning sade man upp medarbetarna. Kommunal ogiltigförklarade uppsägningarna, förhandlingar påbörjades. Resultatet blev avgångsvederlag och att de fyra får gå. Enligt Kommunal har de fått gå för att de var obekväma. Under hösten har flera medarbetare pratat med tidningen om dålig arbetsmiljö i hemtjänsten. Den bilden delas inte av ledning eller politiker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!