Kommunstyrelsens driftbudget sväller från 69 miljoner kronor 2019 till hela 87 miljoner i år. Förklaringen finns framför allt i den nyligen invigda sporthallen, som kostar kommunen drygt fem miljoner per år i hyra. Hallbyggen riskerar ibland att bli kostsamma projekt för kommuner, men i Gnesta tycks de allra flesta överens om att det här har varit en lyckad och välbehövlig investering.
Gnestas kommunalråd Johan Rocklind (S) håller föga förvånande med.
– Många föreningar har ju begränsats i sin möjlighet att utvecklas så det här känns otroligt bra. Det blev en fin anläggning som förhoppningsvis kommer att göra många glada under lång tid framöver.
I övrigt väntas överförmyndaren, som har utlokaliserats till Flen, kosta kommunen en miljon per år. Därtill väntas intäkterna från exploateringar, det vill säga bland annat tomtförsäljningar, minska något.
Bland investeringarna som ska ske under året är det som tidigare vatten och avlopp som dominerar. Det handlar bland annat om planeringen av den nya vattentäkten, och att förstärka ledningsnät inför kommande bostadsbyggen.
– Det är nödvändiga investeringar för att orka ta oss igenom de tillväxtpuckar som vi har framför oss, och för att bibehålla kvaliteten på våra befintliga nät, säger Johan Rocklind.
Gnesta kommun har just nu tre större bostadsprojekt i röret: Vackerby trädgårdsstad, centrumkvarteret och Mejerigatan. Inget av de tre projekten lär komma fram till byggstart under året, men planeringen kommer att ta mycket tid och kraft och vi får sannolikt mer detaljer innan det står 2021 i kalendern.
Vilka satsningar kommer Gnestaborna att märka av under året?
– Vi kommer att se över våra cykelbanor. Och så ska vi revidera vårt kulturpolitiska program, vilket ska generera fler aktiviteter av olika slag, säger Johan Rocklind.
Han är samtidigt noga med att poängtera att det osäkra ekonomiska läget de kommande åren gör att kommunen håller i pengarna lite mer än vanligt. Det märks bland annat i en buffert inför vårens lönerevision.
– Vi är lite försiktiga när vi inte riktigt vet var konjunkturen tar vägen. Jag tror att de flesta kommuner kan hitta hål att stoppa pengar i, men det är ett medvetet val vi har gjort. Vi vill inte hamna i ett läge där lönerörelsen leder till svårhanterliga situationer på förvaltningarna, eller rentav uppsägningar, säger Johan Rocklind.