Antingen så rapporterar man in på hemsidan direkt eller så postas observationerna i vanligt brev.
Det här är ett sätt att ha trevligt på, det finns ett jättestort intresse i landet. Ungefär 20 000 personer var med i fjol. En del tycker bara att det är kul att se att det rör sig utanför fönstret och en del går snäppet längre och tar reda på vad det är för arter, säger Bertil Karlsson Miljöstrateg på Gnestakommun.
Genom att räkna fåglar på det här sättet får forskningen in väldigt mycket kunskap och en ögonblicksbild över hur fågelbeståndet är samma datum år från år.
– För några år sedan drabbades grönfinken av en sjukdom som gjorde att de fick utväxter på näbben som heter gulknopp. Då gick beståndet ner oerhört mycket, de satt och dog. Nu ser man allt eftersom att de repar sig och blir fler och fler, säger Bertil Karlsson.
2019 räknades 1178097 fåglar. Vanligaste gästen vid de svenska matborden var talgoxe, följd av pilfink och gråsiska.
Claes Leijon från Trosa, kommer få sällskap av dotterns innekatt att hålla utsikt genom köksfönstret på vilka fåglar som anländer till matbordet.
– Jag har haft det här bordet ett tag, så jag vet antagligen vilka fåglar som kommer. Jag har haft ganska mycket grönsiskor, seglitser, grönfink och några bofinkar. Sen har jag haft en rödhake som normalt flyttar söderut så här års, säger Claes Leijon.