Familjecentralen ligger i samma lokaler som vårdcentralen, en trappa upp, och ingången ligger vid Liljedahlshemmet.
Att familjecentralen skulle bli av klubbades i kommunfullmäktige i november förra året. Då pratades det om att man skulle öppna till årsskiftet, men tidsplanen kunde inte hållas. En mängd problem och förseningar har det varit längs vägen – nu senast i april var det en vattenläcka i innertaket som ställde till det – men nu är alltså familjecentralen äntligen invigd.
– Vi har faktiskt kämpat längre än så för att det ska bli av, i tjugo år. Vi är ju tre parter om det, och det har inte funkat för alla förrän nu. Äntligen blir det av, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i vuxen- och omsorgsnämnden, i sitt tal.
Så var det dags att knyta upp bandet för att officiellt inviga familjecentralen. Hedersuppdraget gick till de barn som först klivit in i lokalerna, vilket var Tuva och Lily Skogsund, 4 och 8 år, och Ella och Ida Hellqvist, 8 och 6 år.
Märkbart pirriga knöt de upp bandet till en specialskriven trumpetfanfar.
Konceptet med familjecentraler är något som redan finns i de flesta sörmländska kommuner. Här finns mödravård, barnvård och socialtjänsten, tillsammans med det som kanske varit mest efterlängtat av allt – en öppen förskola. Den kommer vara öppen tisdagar 08:30-11:30, onsdagar 12:30-15:30 och torsdagar 08:30-11:30.
– Vi har lagt öppettiderna så de inte ska konkurrera med kyrkans öppna barnverksamhet, för de gör ett jättefint arbete. Men vi tror det här kommer tillföra något för familjerna i Gnesta, och bli en mötesplats där man kan knyta kontakter med andra föräldrar, men också få professionellt stöd om man önskar det, säger Elin Insulander Hjelm, verksamhetschef.
Lotta Gustafsson Kankaanpää är en av pedagogerna som kommer ha hand om öppna förskolan.
– Jag är specialpedagog med språkinriktning, och när det gäller språket är det viktigt med tidiga insatser. Det här är ett bra sätt att nå föräldrar tidigt. Men samtidigt vill vi att Gnestaborna ska vara med och bestämma om vad de vill se här, så vi har satt upp en förslagslåda, säger hon.
Invigningen lockade många förstagångsbesökare till familjecentralen. En av dem var Annika Benckert som kom dit med sonen Emil, lite drygt 10 månader, som direkt började leka med det som fanns framställt.
– Det är verkligen något man saknat, särskilt öppna förskolan, det blir en knutpunkt, säger hon.