Fem nya fartkameror byggs på 57:an

Trafikverket håller just nu på att bygga fem nya fartkameror längs väg 57 mellan Gnesta och Björnlunda.

57:an får fem nya fartkameror.

57:an får fem nya fartkameror.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gnesta kommun2019-11-05 14:33

Uppmärksamma billister har noterat pågående vägarbeten längs väg 57 mellan Gnesta och Björnlunda den senaste tiden. Det är Trafikverket som sätter upp fem nya trafiksäkerhetskameror på sträckan. 

– Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Trafiksäkerhetskameror bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv, menar Britt Lisra, utredare på Trafikverket region öst.

Enligt henne finns det just nu 1800 kameror längs de statliga vägarna i Sverige, och de hindrar tillsammans uppskattningsvis 20 dödsfall och 70 allvarliga skador varje år.

– Om alla förare i Sverige höll hastighetsgränserna skulle många liv räddas varje år, fortsätter Britt Lisra.

Att Trafikverket väljer att bygga nya kameror på 57:an mellan Gnesta och Björnlunda tyder på att den sträckan identifierats som särskilt riskfylld.

Fartkameror är något av en vattendelare på sociala medier, vilka reaktioner får ni på Trafikverket?

– Våra årliga undersökningar visar att drygt 70 procent av svenskarna har en positiv inställning till trafiksäkerhetskamerorna, och det har legat på en hög nivå sedan starten 2006. Det är den mest önskade åtgärden från våra medborgare, menar Britt Lisra.

Enligt Trafikverket sänks medelhastigheten på en sträcka med kameror med omkring fem kilometer per timme.

I Trafikverkets region öst finns just nu 300 fartkameror, varav 49 i Sörmland. Utbyggnad av 144 nya "mätplatser" pågår dock under 2019 och 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!