Fler larm över gränsen efter nytt avtal

Ett nytt samarbete kan innebära fler utryckningar över länsgränsen för räddningstjänstens styrkor i Gnesta.

Små brandförsvarsförbund har svårt att klara av större händelser som skogsbränder, enligt en statlig utredning som publicerades förra året.

Små brandförsvarsförbund har svårt att klara av större händelser som skogsbränder, enligt en statlig utredning som publicerades förra året.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gnesta kommun2019-11-12 06:42

Som tidningen rapporterat tidigare skrevs för ett år sedan ett avtal om ökat samarbete mellan Sörmlandskustens räddningstjänst och Södertörns brandförsvarsförbund. I dag larmas räddningstjänsten i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta från SOS alarm i Norrköping, och insatserna leds från stationen i Nyköping. Men när det nya avtalet träder i kraft den 18 november flyttas båda de funktionerna till Södertörns station i Lindvreten, som ligger vid Kungens kurva i södra Stockholm.

– Det här gör att vi tillsammans med Södertörns brandförsvarsförbund får mer resurser att fördela till larm. Vi kommer också att få en bättre förmåga att leda arbetet ute på en skadeplats, säger Patrik Kullman, räddningschef.

Förbunden samarbetar redan i dag en hel del, till exempel vid större händelser som branden på Studsvik förra veckan. Men det här nya avtalet kommer att fördjupa samarbetet ytterligare. Det kan bland annat leda till att styrkorna i Gnesta får åka på fler larm över länsgränsen, och vice versa.

– Rent praktiskt underlättar det att allt leds från samma ställe. Det är möjligt att Gnesta får åka på fler larm än tidigare, men vi kommer också få mer hjälp i Gnesta. Det blir ett givande och tagande. Totalt tjänar medborgarna på det här, säger Patrik Kullman.

Ska man se det här som ett första steg mot att slå ihop förbunden?

– Nej, det tror jag inte att man ska göra. Vi kommer att vara två olika organisationer, med ett fördjupat samarbete som ger oss flera fördelar. Politiken har varit tydliga med att de vill ha en egen organisation. Vi plockar russinen ur kakan, kan man säga.

Patrik Kullman beskriver förändringen som "ledningsmässigt och systemmässigt stor". Men med tanke på att Södertörn är ett mycket större förbund med större muskler ökar det också den totala förmågan för räddningstjänsten i Östra Sörmland, menar han.

– Vi köper inte in en tjänst, utan vi kliver in i deras redan fungerande tjänst, konstaterar Patrik Kullman.

Den statliga utredningen "En effektivare kommunal räddningstjänst" som publicerades sommaren 2018 slog bland annat fast att mindre räddningstjänstförbund ofta saknar kompetens och resurser att leda större insatser som till exempel skogsbränder. Det här samarbetet är delvis ett sätt att möta det problemet.

Inledningsvis ska Sörmlandskusten ha två medarbetare på plats i Lindvreten, den siffran kan dock komma att öka längre fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!