Gnesta har, liksom många andra kommuner i Sverige, ett gammalt VA-nät. Det gör att vattenläckor är ett återkommande bekymmer.
– Generellt tror jag inte vi har fler vattenläckor per ledningslängd än andra kommuner, säger Cecilia Weistrand som är VA-chef.
Gnesta kommun för ingen statistik på hur många vattenläckor som sker. Men Cecilia Weistrand tycker sig ha ganska god känsla för hur året var.
– Det som stack ut var sommaren, då hade vi mycket. En förklaring kan vara att det var väldigt torrt. När grundvattnet sjunker kan det bli rörelser i marken som kan orsaka vattenläckor. Men efter sommaren har det varit väldigt lugnt.
Vattenläckor är kostsamma att laga.
– Framförallt är det en oangelägenhet, för folk blir utan vatten och det blir avstängningar i trafiken, säger Weistrand.
Trots att man inte för statistik över vattenläckor i Gnesta, har VA-avdelningen koll på vilka ledningar som ofta springer läck.
– En av de mest drabbade ledningarna är den under järnvägstunneln vid Mariefredsvägen. Den har lagats ett antal gånger och är nu lite av ett lapptäcke. Den ligger dessutom illa till i en nedförsbacke så vattnet samlas, och det är en viktig väg.
VA-avdelningen kommer därför att jobba mer förebyggande med ledningar som de vet är dåliga.
– Vi kommer göra en förnyelseplan där vi kommer börja byta ut gamla ledningar mer planerat än tidigare. Om man ser att det varit flera vattenläckor i samma ledning exempelvis, det är sådan data vi går på, säger Weistrand.