Glimne i final med nyskriven snapsvisa

Bland finalisterna i helgens SM i nyskrivna snapsvisor finns Dan Glimne, som tävlar med visan "Principfast snapsvisa".

Gnesta kommun 4 oktober 2019 21:14

Sedan 1995 har SM i nyskrivna snapsvisor arrangerats och på lördagen är det dags igen. I år finns en Gnestabo med bland de nio finalisterna som gör upp på Spritmuseum i Stockholm, nämligen Dan Glimne.

– Jag har skrivit många böcker och artiklar, och tycker om att leka med språket. Sedan är jag ju född i Göteborg också, så en och annan ordvits blir det, säger han.

Det är tredje gången Dan Glimne skickar in ett bidrag. Årets visa, titulerad "Principfast snapsvisa", valdes bland 232 inskickade bidrag ut till finalen av en jury. Texten är hemlig innan själva tävlingen, men just humor är en viktig komponent i en bra snapsvisa menar författaren.

– Den ska vara kort, lätt att förstå, och gärna ha en humoristisk knorr på slutet, menar Dan Glimne.

Mångsysslaren Dan Glimne har bland annat konstruerat sällskapsspel, spelat poker och engagerat sig politiskt i Moderaterna, men han har också skrivit en bok om alkoholkultur och därmed gått till botten med snapsvisans historia och bakgrund.

– Dryckessånger och att hylla alkohol i sångform är en mer än 5000-årig tradition, konstaterar han.

Hur viktig är alkoholen i sammanhanget?

– Snapsande i lagom proportioner höjer stämningen och rundar av kanterna på verkligheten, men allt ska självklart ske med måtta. Det finns ett bra citat: alkohol är en angenäm tjänare, men en fruktansvärd herre.

Är du segerviss inför tävlingen?

– Jag går in med gott humör, sen får vi se hur det går.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa