Flera föräldrar i Gnesta har den senaste tiden blivit varse att dricksvattnet kan påverka barns tänder negativt. En mamma som tar upp fenomenet i en lokal grupp på sociala medier beskriver med bestörtning hur det saknas emalj på sonens tand på grund av vattnet, och andra har delat med sig av liknande historier.
För tandläkarna i Gnesta är det ingen nyhet att fluoridhalterna i det lokala grundvattnet är relativt höga.
– Vi har ju hårt vatten i Gnesta, men det som orsakar problem för tänderna är fluoridhalten. Barns permanenta tänder bildas i käken från födseln upp till sjuårsåldern, säger tandläkaren Malin Åström, som jobbar på den privata mottagningen Gnesta tandvårdsteam.
Lite fluorid är som bekant bra för tänderna, men för mycket kan alltså leda till problem.
– Får man för hög halt så kan det bli bruna fläckar och gropar i tänderna, och emaljen kan skadas.
Är det här vanligt i Gnesta?
– Ja, det här är något vi märker av. Oftast är det hos familjer som har egen brunn, säger Malin Åström.
Behandlingen består av att man lägger på en tunnflytande plast på de gropar som bildats på tänderna. Det är ett relativt enkelt ingrepp och lagningen håller förhoppningsvis livet ut.
Familjer med små barn som har egen brunn uppmanas att hålla koll på fluoridhalten i sitt vatten. Bland annat Folktandvården hjälper till med mätningar.
Men även Gnestafamiljer med kommunalt vatten har råkat ut för skador på emaljen, däribland Lindha-Marie Larssons barn.
– Min son hade dålig emalj för några år sedan och vi fick pensla tänderna med ett medel tre gånger, sedan blev det bättre. Men jag kommer inte ihåg orsaken till att det blev så, berättar hon.
Enligt Gnesta kommuns hemsida visade den senaste mätningen från augusti att det kommunala vattnet i tätorten hade en fluoridhalt på 1,3 milligram per liter. Halterna i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov är betydligt lägre.
Socialstyrelsens riktlinjer klassificerar halter på under 1 milligram fluorid per liter som "nästan ingen risk för emaljfläckar", halter på 1-1,3 milligram per liter som "liten risk för emaljfläckar", och halter på 1,3-1,5 milligram per liter som "risk för emaljfläckar". Vårdguiden poängterar också att fläckar i emaljen, som även kallas tandfluoros, inte har någon medicinsk betydelse.
Gnesta tätort får i dag sitt dricksvatten från en grundvattentäkt, men en utredning av en ny ytvattentäkt pågår för fullt.