Lasse Westergren märkte att hans dementa mamma blev orolig av manlig hemtjänstpersonal. Hon trodde det var manliga vänner och bekanta som följde med henne på toaletten.
– Det är en sorts vanföreställningar, där mamma fyller i minnesluckor i korttidsminnet med män som hon känt tidigare. Hon blev väldigt förvirrad och nedstämd, och jag beslöt att inte tillåta manlig personal, sa Lasse Westergren i tisdagstidningen.
Men det går inte att lösa, enligt hemtjänsten. När Gun ska få besök av manlig personal registreras det som att Lasse tackar nej till besöket. Planeraren ringer till Lasse, som bor i Stockholm, och så får han köra till Gnesta för att själv ta hand om sin mamma.
Anne Ringdahl är verksamhetchef för äldreomsorgen i Gnesta kommun.
– Jag kan inte gå in i enskilda fall, vi har ju sekretess. Sedan är det så att vi försöker tillgodose behov så långt det går, det är vår ambition, säger hon.
I hur hög grad tycker du att ni lyckas med det?
– Ja, det gör vi väl så långt som möjligt, vad jag vet gör man sitt yttersta.
Gun har sedan omorganisationen dubbelbemanning, och det kommer en manlig och en kvinnlig personal flera gånger i veckan, berättar Lasse. De har då fått instruktioner om att logga sig och åka vidare.
– Dubbelbemanning är en arbetsmiljöfråga. Är det så att det bedöms att vårdtyngden är så hög måste vi ta hänsyn till den arbetsmiljön för personalens skull och för brukarens bästa vid förflyttningar.
Men i det här fallet blir ju Gun utan besök i stället. Om det är en man och en kvinna som kommer till Gun har de fått instruktioner om att de inte får gå in. Det kan väl inte vara brukarens bästa?
– Att man inte får gå in, det är ingenting jag vet något om faktiskt. Men jag kan som sagt inte kommentera enskilda fall, det är sekretess, det går inte.
Är det rimligt att man ska betala för besök som inte blir av?
– Det är någonting jag inte kan svara på nu, det måste jag gå vidare och titta närmare på.
Lasse Westergren tror att man från hemtjänstens ledning försöker göra det jobbig för honom, så han ger efter och tillåter manlig personal hos sin mamma.
Hur bemöter du den upplevelsen?
– Fortfarande är det ett enskilt fall, och jag kan inte kommentera sådana. Men det är olyckligt, för vi gör vad vi kan, både hemtjänstpersonalen, planerarna och cheferna gör sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt för alla brukare där ute.