Hemtjänstpersonal larmar om kris

Stress, sjukfrånvaro, ledarskapsproblem – medarbetare i hemtjänsten i Gnesta slår larm.

Medarbetare i hemtjänsten slår larm om svåra arbetsförhållanden. De vill vara anonyma och beslutar att bara en av dem ska ställa upp på en anonym bild för att inte ens hur många de är ska bli känt.

Medarbetare i hemtjänsten slår larm om svåra arbetsförhållanden. De vill vara anonyma och beslutar att bara en av dem ska ställa upp på en anonym bild för att inte ens hur många de är ska bli känt.

Foto: Maja Edsö

Gnesta kommun2019-10-25 07:45

För ett år sedan skrev tidningen om problem inom hemtjänsten i Gnesta. Då beskrevs en stressad tillvaro med höga sjuktal och personal som valde att lämna sitt arbete.

Situationen har blivit sämre. Några personer som jobbar i hemtjänsten i Gnesta, som vill vara anonyma av rädsla för negativa efterspel, beskriver att arbetsmiljön är "extremt dålig". Omorganisationen som gjordes under våren har inneburit nya hemtjänstområden och en ny enhetschef. Områdena blev mindre, tanken var bättre kontinuitet för brukarna. 

– Om det var så i verkligheten skulle det vara toppen, men det är ett luftslott, säger en av medarbetarna.

– I omorganisationen har det blivit sämre. Tidigare hjälpte vi varandra över gruppgränser, men det får vi inte göra i dag. Nu ska man helt gå på sitt eget schema, men tänk om den andra gruppen får jättemånga larm? Hur kan brukaren då vara i fokus?

Något som orsakar mycket stress är att körtiden, tiden att ta sig mellan brukare, inte är tillräcklig. 

– Oavsett om man ska åka inom stan eller köra två mil är tiden man ska ta sig dit på lika lång. Och det gör ju att brukarnas besökstider äts upp. De har ju rätt till sina besök.

De anonyma medarbetarna lyfter särskilt fram ledarskapsproblem och att de inte blir lyssnade på, vare sig av chefer eller politiker.

– I mitten av maj bjöd Kommunal in till två möten med Gnestas politiker. Det var bara Lena Staaf (V) som kom båda gångerna, och Kim Silow Kallenberg (FI) kom den ena. De andra politikerna svarade inte ens på inbjudan. Det säger en del om hur man tar beslut över våra huvuden, man lyssnar inte på oss på golvet.

– Så fort det händer något som inte fungerar så ska vi ju skriva rapport. Om man är sen så en brukare inte hinner duscha, till exempel, men vad händer med alla rapporter? Ingenting.

Förutom de korta körtiderna lyfter medarbetarna också fram en mängd andra problem. Det är för lite personal, och en hel del av personalstyrkan är oerfaren. Om någon är sjuk, läggs den personens schema ut på de andra i stället för att en vikarie tas in. Problem som tas upp med chefen nonchaleras. Sjukfrånvaron är hög, och folk går till jobbet med ont i magen.

– Hemtjänsten behöver mer pengar. Man säger att det ser ut såhär i hela Sverige, men vi vill att Gnesta ska ha Sveriges bästa hemtjänst, vi älskar vårt jobb och de gamla vi tar hand om. Men ekonomin styr för hårt, och folk blir lidande, både vi som jobbar och de gamla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!