Hemtjänstpersonal om svaren: "Skitsnack"

– Välkommen till verkligheten, ta på er arbetskläder så får ni se vad ni snackar om. Dags att bli skitig om händerna själva, säger "Anna" om de svar som ledningen gett om hemtjänstens arbetssituation.
– Välkommen till verkligheten, ta på er arbetskläder så får ni se vad ni snackar om. Dags att bli skitig om händerna själva, säger "Anna" om de svar som ledningen gett om hemtjänstens arbetssituation.

Ännu en från personalen i hemtjänsten väljer nu att träda fram och tala ut om arbetsförhållanden och chefsskap.

Gnesta kommun 11 november 2019 06:44

– Det Ingrid Jerneborg Glimne ägnar sig åt är en nedlåtande svartmålning av oss som jobbar i hemtjänsten. 

Personen som berättar vill vara anonym, hon är rädd för repressalier. Vi kallar henne Anna.

– Åsa Hjalmarsson säger att hon vill ha in synpunkter men det är kvalificerat skitsnack rent ut sagt. Om man kommer med förslag får man nej till svar, och frågar man varför blir svaret: "för jag säger det". Att vi går till media i stället för att prata med henne säger väl en del.

Hon menar att saker som sagts av Jerneborg Glimne och Hjalmarsson inte stämmer. På helger tas aldrig personal in om någon är sjuk, enligt Anna, och att man inte får hjälpa varandra över gruppgränser och bryta planeringen för att chefen behöver veta var man är om olyckan är framme är påhitt.

– Om jag får ett larm, inte hör jag av mig till planeraren först för att berätta var jag är? 

Anna beskriver en hektisk vardag där personalen konstant jagar minuter.

– Börjar vi klockan sju är första besöket kvart över. Då ska man hinna få rapport, omfördela arbetet om någon är sjuk, hämta matlådor och telefoner, gå till bilen, låsa upp alkolåset, och köra till brukaren. Vi är rökta innan vi börjat jobba, säger hon.

Hon tillbakavisar Jerneborg Glimnes kommentar om att personalen går dubbelt i onödan. 

– Jag kände bara: öh, va? Dubbelbemanningen sker till exempel om det blir för tunga lyft så man riskerar sin och den äldres säkerhet om man gör det själv. Då måste man pussla för att möta upp en kollega som ska komma ifrån sina besök. Det görs inte för vi tycker det är kul att jobba två.

Ingrid Jerneborg Glimne anser att hela situationen inom hemtjänsten just nu är mycket problematisk.

– Att det inte kan få bli lugn och ro i verksamheten där våra brukare blir de som sitter i kläm. Det är jätteproblematiskt, det här.

När du säger "det här", vad menar du då?

– Hela den här diskussionen, att man går till tidningen stup i kvarten med synpunkter hit och dit på vad som sker. Jag tycker det är olyckligt för det är så mycket turbulens, när de allra flesta gör ett kanonjobb, är guld värda och måna om våra brukare, som är centrum i vår verksamhet. 

Uppenbart är att åsikterna om arbetsmiljön inom Gnesta hemtjänst går isär. Varför har ni så olika syn, vad är grund i konflikten?

– Jag vet inte. Sedan har vi en uppenbar konflikt med fyra personer som varit avstängda ganska länge, där finns en grund att de inte gjort det de ska.

Jerneborg Glimne tycker det är märkligt att problemen tas upp i tidningen i stället för på arbetsplatsträffar, APT.

– Jag förstår inte varför vi politiker blir indragna i den här typen av arbetsplatskonflikt, det finns APT, man får lön för att gå på dem, de är schemalagda och obligatoriska och där är det meningen att sådant ska handläggas. Men inget av det som tagits upp i tidningen har tagits upp där, vad jag vet.

Vad beror det på, tror du?

– Jag vet inte. 

När hon får höra att personalen sagt att de inte vågar säga vad de tycker, säger Jerneborg Glimne att det är en bild hon inte känner igen.

– Jag har inte fått till mig någonting sånt. Då borde flera gå ihop och lyfta det på APT. Kanske är det så att det är några få som tycker såhär och de andra tycker det är bra. Jag har en känsla av att det inte är majoriteten som tycker att det är ett dåligt jobb och att de inte får uppskattning. De flesta gör ett fantastiskt jobb och sköter sig och gör hur mycket som helst för våra brukare.

Det här har hänt

Det hela började när hemtjänstenpersonal slog larm om en "extremt dålig" arbetsmiljö. Men deras bild delades inte av politikern Ingrid Jerneborg Glimne (M), socialnämndens ordförande, eller hemtjänstens enhetschef Åsa Hjalmarsson. Svaren de gav har orsakat ilska. Både bland äldre, som Lisbeth Holmgren som uttryckte stöd till personalen, men främst inom hemtjänstens personalstyrka. Flera insändare har också skrivits om situationen inom hemtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa