De som stängts av från sitt arbete är undersköterskor och vårdbiträden inom hemtjänstens nattpatrull. De har stängts av från slutet av september till slutet av oktober.
Ann Malmström är chef för socialförvaltningen i Gnesta. Hon är förtegen kring omständigheterna kring avstängningarna av hemtjänstpersonalen, med hänsyn till utredningen som pågår.
– Det handlar om att vi fått in klagomål eller synpunkter från medborgare, det måste vi alltid ta på största allvar. För mig är det jätteviktigt att vi gör bra utredningar, oavsett om det handlar om personalen eller brukare, och jag tar klagomål på fullaste allvar, säger hon, och fortsätter:
– Men när det gäller sådana ärenden så går jag inte in på detaljer, det är av hänsyn till både personalen och brukaren. Men det är också för att det kan vara farligt att uttala sig innan utredningen är klar, det blir så lätt sanningar av något som senare visar sig inte stämma.
Att personalen har stängts av har gjorts som ett led i utredningen.
– Vi har möjlighet att stänga av under utredningstiden, och det har vi gjort här. Det låter mycket med fyra avstängda personer, men det är något vi valt att göra när vi fått in de här synpunkterna, och så får vi se vad utredningen säger. Vi har stöd av personalavdelningen centralt och gör en utredning som vi gör vid varje eventuell lex Sarah eller lex Maria-anmälan.
Är det samma händelse eller fyra olika händelser?
– Det kan jag inte svara på. Men vi har valt att göra såhär för att inget ska missas och vi ska kunna göra en bra utredning.