Hemtjänstpersonalen talar ut om konflikten

De fyra hemtjänstmedarbetarna väljer nu att berätta sin sida om vad som hänt mellan dem och Gnesta kommun.

De fyra säger att de vill ge sin sida av vad som hänt för att kunna sova gott om nätterna.

De fyra säger att de vill ge sin sida av vad som hänt för att kunna sova gott om nätterna.

Foto: Maja Edsö

Gnesta kommun2020-01-28 11:44

– För det första vill jag dementera en sak. Jag har aldrig blivit uppsagd, det är rena lögnen och kränkande. Jag blev förflyttad från nattgruppen till daggruppen, men jag sa upp mig eftersom jag inte har förtroende för ledarskapet och arbetsmiljön, säger Maria Andersson.

Hon har jobbat i tio år inom hemtjänsten. Christin Viltsilvra i sju år, Eva Hägg i fyra år och Sol-Britt Johnsen i fem år. 

De fyra anser att kommunen smutskastat dem och att ledningen velat bli av med dem till varje pris. 

Enligt dem började konflikten när hemtjänsten bytte ledning i början av 2019. 

– Innan dess hade vi en bra dialog. Vi har alltid fått höra att på oss som jobbar natt är det aldrig klagomål, vi är självgående och säger till när vi behöver hjälp, säger Eva Hägg. 

På natten arbetar två personer i hemtjänsten i Gnesta kommun. De ska ta hand om alla nattens besök, men också ta hand om alla larm. 

– Det ledningen gått ut med är att vi inte varit på våra fasta besök. Vi hade signalerat om att vi behövde vara fler för att hinna med, föreslagit en larmgrupp som kunde sköta larmen och en grupp för de fasta besöken. Svaret blev anslag i alla personalutrymmen om att man inte får utebli från besök utan att kontakta sjuksköterska. Det har vi heller aldrig gjort, menar Eva Hägg.

De berättar om ett möte den 17 september, som de kallar för "halshuggningen". Enhetschefer, verksamhetschef, två planerare och medicinskt ansvarig sjuksköterska var på plats.

– Alla var som hökar på oss. De sa att nu har vi så många avvikelser och klagomål, men vi har ju blivit tillsagda att skriva rapport på avvikelser och när vi inte hinner. Vi har uppmanat brukare att klaga, för det inte biter om vi säger till. Så vänder dem det emot oss. Vi har aldrig blivit så kränkta och sparkade på, och har gjort en arbetsskadeanmälan, säger Maria Andersson.

– Vi får reda på att det skrivits lex Sarah-anmälan på oss under våren, men det har vi aldrig hört innan dess. Varför tog de inte upp det med oss då? Vi blir avstängda direkt, utan varning och chans att bemöta anklagelserna, säger Sol-Britt.

Både Sol-Britt och Christin har varit sjukskrivna. Sol-Britt arbetade 15 nätter innan hon blev avstängd.

– Så på bara femton nätter har jag hunnit ställa till så in i helvete mycket problem. Nej, men bara där hör man ju hur gripet i luften det här är, menar hon. 

Enligt Christin Viltsilvra har handhavandet kring förhandlingarna varit tveksam.

– När jag skulle lämna in papper om att jag bestrider min avstängning, fick jag rådet av mitt ombud att ta kvitto och en kopia på det jag lämnat in. Och det var tur, för när jag väl kom till mötet sa de att de aldrig sett pappret med bestridandet, det hade visst helt lämpligt kommit bort.

Ett fel erkänner de: Att de åkt i en bil i stället för två, som reglerna föreskriver. 

– Det spelar ingen roll om man ska på dubbelbemannat besök på samma ställe, man ska åka två bilar. Vi har vid tillfällen tyckt det varit mer praktiskt med en bil, då kan man prata ihop sig om hur man ska jobba. Men det står vi för, säger Maria.

De tycker att de har fått bära hundhuvudet för en organisation som inte fungerar. 

– I våra arbetsintyg som vi fått står det att vi är flexibla, självgående, kan ta egna beslut. Det vill säga, allt det som också angetts som skäl till varför kommunen inte känner tilltro till oss som medarbetare. Det är dubbla budskap, minst sagt, säger Eva.

Det här har hänt

I september stängdes fyra hemtjänstmedarbetare av. Flera trädde fram och larmade om dålig arbetsmiljö. Bilden delas inte av ledning eller politiker. Tre av fyra blev uppsagda, fick uppsägningen ogiltigförklarad av facket och gjorde överenskommelser med kommunen. En blev omplacerad men sade upp sig. Avgångsvederlag, sociala avgifter och lön under avstängningstiden kostar kommunen 1,6 miljoner kronor. Enligt facket har kommunen gjort sig av med obekväm personal, vilket kommunen nekar till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!