Knypplingsess ställer ut handarbetsskatt

Under jul och nyår har Margareta Hjorth intagit utställningshörnan på biblioteket, och det är en imponerande samling som visas.

Margareta Hjorth har sytt flera folkdräkter genom åren, bland annat Frustunas sockendräkt som hon visar upp här.

Margareta Hjorth har sytt flera folkdräkter genom åren, bland annat Frustunas sockendräkt som hon visar upp här.

Foto: Henrik Norling

Gnesta kommun2019-12-23 20:22

Margareta Hjorth, mångårig diakonissa i Frustuna församling och numera pensionär, visar runt bland handarbetet och det är lite av en minnenas promenad genom hennes liv.

– Den där nåldynan gjorde jag i andra klass och den har följt med mig sedan dess, berättar 83-åringen.

Hon håller kurser i knyppling, bildvävnad och tvåändsstickning på Stjärnhovs säteri och intresset har varit stort i flera år. Men trots att Margareta Hjorth och många andra gör sitt bästa för att föra sina kunskaper vidare är handarbete generellt något som riskerar att tyna bort.

– Ja, det är synd. Tyvärr har nog ungdomarna lite sämre tålamod i dag. Det är så viktigt att lära sig som barn, men det kommer inte gratis. Man måste försöka om och om igen tills det blir bra.

Förutom olika textiltekniker finns även bland annat målat porslin och ikoner på utställningen, allt skapat av mångkonstnären Margareta Hjorth.

– Ikonerna började jag med 1981. Jag åkte på en kurs hos fader Johannes på ortodoxa kyrkan i Stockholm.

Det konstnärliga tycks ligga i blodet då flera av barnen jobbar med kreativa yrken. Dottern Ida Karlsson Hjorth syntes i tv-rutan för några år sedan då hon deltog i "Hela Sverige bakar".

Hur är det att se alla sina verk samlade på det här sättet?

– Det känns lite konstigt. Det är många av mina kursdeltagare som tjatat genom åren. Det är väl inget märkvärdigt, tänkte jag. Men till slut blev det av ändå, berättar Margareta Hjorth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!