Kronofogden får reda ut bråk om gångväg

Ett bråk i en samfällighetsförening har nått ända till Kronofogden.

Samfälligheten har begärt att Kronofogden ska hjälpa dem att antingen få medlemmen att ta bort vägen, eller hjälpa dem att ta bort den.

Samfälligheten har begärt att Kronofogden ska hjälpa dem att antingen få medlemmen att ta bort vägen, eller hjälpa dem att ta bort den.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Gnesta kommun2019-12-04 23:00

En samfällighetsförening i Gnesta har skickat in en ansökan till Kronofogden. De vill få hjälp med särskild handräckning för att återställa mark som en av samfällighetens medlemmar har tagit i bruk.

Särskild handräckning är något man kan ansöka om hos Kronofogden ifall någon har gjort något med ens egendom eller hindrat dig från att använda den. Det kan till exempel handla om att någon har satt upp en vägbom trots att andra har rätt till vägen, att man vid en skilsmässa vägrar att lämna ifrån sig saker, eller att en hyresvärd behöver fixa något hos en hyresgäst, men inte blir insläppt.

I det här fallet handlar det om en gångväg. 

En medlem i samfälligheten har anlagt en gångväg, med både överbyggnad och dikestrumma, utanför sin tomtgräns över samfällighetens mark. Enligt medlemmen hade denna tillåtelse till det här av den tidigare styrelsen.

I sin ansökan skriver samfällighetsföreningens styrelse att det inte finns någon dokumentation på att den tidigare styrelsen har gett tillåtelse till gångvägen. Men om ett sådant beslut har tagits, har den nuvarande styrelsen annullerat det genom ett stämmobeslut.

Marken är enligt samfälligheten tänkt att användas som strövområde. De vill att gångvägen tas bort. Gångvägen kräver underhåll för att garantera att diket fungerar. Skulle gångvägen vara kvar, drabbar det underhållet samfälligheten ekonomiskt. De har under flera år uppmanat medlemmen att ta bort vägen, men det har medlemmen inte gjort –  och nu får Kronofogden reda ut bråket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!