Nattsköterskans brev om coronakris i hemtjänsten

Nattsköterskan har fått rapporter från hemtjänstpersonal som under påsken saknade synlig styrning, tvål och pappersservetter.

"Att inte ens ha förutsättningar för att utföra "basal handhygienrutin", med avsaknad av tvål och pappersservetter, säger en del om hur rustad man är för uppgiften att värna om sina brukares hälsa och stoppa smittspridningen", säger Lena Gustafsson.

"Att inte ens ha förutsättningar för att utföra "basal handhygienrutin", med avsaknad av tvål och pappersservetter, säger en del om hur rustad man är för uppgiften att värna om sina brukares hälsa och stoppa smittspridningen", säger Lena Gustafsson.

Foto: Veronika Skärlund/Maja Edsö

Gnesta kommun2020-04-16 06:20

När påsken var över var det en oroad Lena Gustafsson som satte sig för att skriva ett brev till chefer och politiker. 

– Jag kände att det inte kan få fortsätta, situationen håller på att urarta. Jag gör det här för personalen i Gnestas hemtjänst, vars röster är tysta i rädsla. Det här gäller inte Björnlundas hemtjänst, de har en bra styrning med chef som gör allt för sin personal, säger hon.

Lena är nattsköterska i kommunen, och hemtjänstpersonalen rapporterar till henne. Hon berättar att personal kommit till henne i panik. 

– Det fanns ingen synlig ledning innan och under påsken. Och det under en tid då man verkligen behöver någon som styr arbetet, med många vikarier inne. Jag blir helt matt, det verkar som hemtjänstens ledning inte tar pandemin på allvar, säger hon. 

Lena har i sitt brev skrivit att det finns flera brukare som är smittade. Det finns inget coronateam, ordinarie personal åker till smittade och sedan till andra brukare. Viss skyddsutrustning fanns under påsken, som handskar och handsprit, men tvål och pappersservetter saknades. Vem som hade ansvaret för att dela ut utrustning under helgen var oklart för hemtjänstens dagpersonal, och den hade lagts i hemtjänstens bilar. Vad det innebar för personalen som jobbar utan bil var oklart. 

– Med ett coronateam hade mycket skyddsutrustning kunnat sparas, säger Lena, och fortsätter:

– Oron hos personalen var påtaglig. Det sitter uppe lite lappar här och där med olika instruktioner, men inget helhetsgrepp. Det finns en whiteboardtavla där man skriver instruktioner, men lampan där är trasig, så nattpersonalen ska gå dit och lysa med ficklampa. Dessutom saknas medicinsk kunskap hos många, som hur man tar av sig skyddsutrustning, man måste kunna det också, annars förs smittan vidare.

Hemtjänstpersonalen som pratade med Lena efterlyste en jourhavande chef som börjar dagen med en genomgång.

– Personalen kommer in och ska direkt ut till brukare, det finns ingen tid för dem att stå och läsa på lappar. För många i personalen är svenska inte deras förstaspråk heller, och då kan det vara svårare att ta till sig informationen.

Sitt brev har Lena Gustafsson skickat till kommunchef och tillförordnad socialchef Anna Sandklef, till enhetschefer inom hemtjänst och till politiker.

– Jag hoppas att det här ropet på hjälp blir hört. Det här drabbar våra brukare, men också personalen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!